• Tijdens de laatste staking in Alblasserdam was er een staakstraat bij Landvast
• Tijdens de laatste staking in Alblasserdam was er een staakstraat bij Landvast Foto: Bert Bons

Opnieuw staking in Metalektro; stakers in colonne van Kinderdijk naar Alblasserdam

Algemeen 297 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Metalektro-medewerkers van de bedrijven IHC, Damen, Scheepswerf Kooiman Hoebee en Bayards leggen donderdag 29 en vrijdag 30 april het werk neer. Op donderdag rijden zij in colonne van Kinderdijk naar Alblasserdam. Zo voeren ze de druk op bij werkgeversorganisatie FME om over de brug te komen met een eerlijke en moderne cao Metalektro.

Carl Kraijenoord, bestuurder FNV Metaal: “Het is belachelijk dat de metaalwerkgevers slechts 1,1% per jaar loon bieden. De inflatie loopt volgens het CBS richting 2% dit jaar. Werknemers leveren flink aan koopkracht in op deze manier en dat vinden zij onacceptabel. Zij zullen actie blijven voeren totdat er voor hen een goede cao is.”

Eerder stoppen met werken
Naast onenigheid over de lonen hebben de FNV en de werkgevers ook nog geen overeenstemming bereikt over maatregelen voor een betere werk-privébalans en voor eerder stoppen met werken. Kraijenoord: “Als je tot je 64e jaar zwaar werk hebt gedaan, soms ook nog in ploegendienst, dan is de koek wel op. Wij vinden dat er een regeling moet komen waarmee je drie jaar voor je AOW kunt stoppen.”

Meer zekerheid voor flexwerkers
De FNV wil daarnaast meer zekerheid voor flexwerkers, bijvoorbeeld door ze na een jaar een vast contract te geven. En voor jongeren wil de vakbond dat de lagere salarisschaal voor jongeren verdwijnt.

Estafette van stakingen
De FNV is al sinds september met de werkgevers in gesprek over een nieuwe cao Metalektro. De staking in Alblasserdam is onderdeel van een estafette van stakingen in het hele land. Deze is begonnen in januari. Tot nu toe hebben duizenden stakers zich ingeschreven. Dat gebeurt voor het eerst in staakstraten, waar zij met de auto doorheen rijden.

Stakingsbereidheid steeds groter
Door corona zijn er geen grote stakingsbijeenkomsten. Kraijenoord: “De stakingsbereidheid is er niet minder om en wordt met de tijd alleen maar groter. Zeker nu de medewerkers inzien dat corona geen reden is om een normale cao tegen te houden.”

160.000 mensen
De Metalektro is een van de grootste sectoren van het land. Onder de cao vallen 160.000 mensen die werken bij ongeveer 1.000 bedrijven als, IHC, Damen, ThyssenKrupp, Fokker, DAF, VDL, ASML, Stork, Siemens en Scania.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Wethouder Arno Janssen.
Wethouder wil niet bemiddelen bij onrust Kraaihoek Noord in Papendrecht (maar wel overleggen) Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Kinderen adopteren oorlogsmonument in Alblasserdam en staan stil bij oorlog en vrijheid Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
PAB hekelt online enquête over windturbines: 'Je kan niet eens aangeven dat je tegen bent!' Nieuws 22 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden