• De Tiger Moth uit 1939.
• De Tiger Moth uit 1939. Foto: Aangeleverd

Zes oude vliegtuigen over Papendrecht tijdens Dodenherdenking

Algemeen 879 keer gelezen

PAPENDRECHT • In Papendrecht vliegt op dinsdag 4 mei rond 19.30 uur een formatie van zes oude vliegtuigen over vanwege Dodenherdenking.

De oude vliegtuigen van het Vliegend Museum uit Seppe, waaronder een Tiger Moth uit 1939, die in de oorlog dienstdeed als lestoestel, leveren een bijdrage aan een emotionele oproep tot herdenken. Op dinsdag 4 mei tijdens Dodenherdenking wordt stilgestaan en terug gedacht aan hen die door oorlogsgeweld om het leven zijn gekomen.

Enorm vrij
“We willen weer vrij zijn, hoe vaak horen we die verzuchting niet de laatste maanden”, vertelt voorzitter Wim de Leur van het 4-mei Comité in Papendrecht. “We willen weer vrij zijn, is dat eigenlijk niet een tikkeltje overdreven? Die gedachte komt bij me op, nu 4 en 5 mei alweer zo dichtbij zijn. Want we zijn in ons land natuurlijk enorm vrij. En ja, ook nu, in deze ellendige coronatijd. We hebben goed te eten, hebben een dak boven ons hoofd en kunnen kopen wat we willen. Maar verreweg het belangrijkste is: we mogen ook zeggen wat we willen. En als we het ergens niet mee eens zijn, laten we dat meer dan ooit duidelijk horen. Dus ja, we zijn vrij.”

Ondraaglijk
“Dat was tijdens de bezettingsjaren wel anders”, vervolgt Wim de Leur. “Eén verkeerd woord en je was je leven niet zeker. Joden, Roma en tal van andere bevolkingsgroepen werden meedogenloos vervolgd en vermoord. Maar ook voor alle andere Nederlanders werd het leven in die oorlogsjaren ’40-’45 meer en meer ondraaglijk. En dat toen bij vrijwel iedereen die ene gedachte overheerste: “wij willen weer vrij zijn”, is meer dan begrijpelijk.”

En die vrijheid kwam. Op 5 mei 1940 was die vreselijke lijdensweg van vijf jaar eindelijk voorbij. De Leur: “Maar wat een offers heeft dat gekost. Ook voor de vrijheid in ons land, waar we zo enorm naar verlangden, gaven duizenden militairen en burgers hun leven.”

Na de oorlog werd besloten dat 4 mei de dag van herdenken zou worden. Evenals vorig jaar maakt corona het onmogelijk om gezamenlijk te herdenken. Maar op de oorlogsgraven komen bloemen, net als bij de Joodse gedenksteen en bij het woonhuis van Gerrit van Dalen. Daar zorgt het 4-mei Comité voor.

Kranslegging
En natuurlijk leggen de burgemeester en de voorzitter van het Comité een krans bij het oorlogsmonument. Maar uiteraard zonder publiek. Beide kransleggers worden om 20.05 uur geïnterviewd door RTV Papendrecht.

Wie dat wil, mag in de loop van de dag al bloemen bij het monument te leggen. De vlag mag op 4 mei de gehele dag halfstok en om 20.00 uur is er twee minuten stilte.

Net als vorig jaar komt rond 19.30 uur de formatie oude vliegtuigen van het Vliegend Museum uit Seppe over Papendrecht. Dit jaar dus zelfs zes toestellen, waaronder een Tiger Moth uit 1939, die in de oorlog dienstdeed als lestoestel. Wie op 4 mei de precieze route wil volgen kan dat doen op www.vliegendmuseumseppe.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Kerken van Alblasserdam verzorgen Herdenkingsdienst op 4 mei Nieuws 18 apr, 11:57
Afbeelding
Politie pakt Papendrechter op bij oprollen internationaal phishing-netwerk Nieuws 18 apr, 11:24
Afbeelding
Gratis autobanden oppompen op parkeerplaats Sportcentrum Papendrecht: in alle opzichten mileuvriendelijk Nieuws 18 apr, 08:17

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden