• Sjoerd van Lee van ToBe (links) en Rutger Tromp van muziekvereniging Excelsior.
• Sjoerd van Lee van ToBe (links) en Rutger Tromp van muziekvereniging Excelsior. (Foto: Bert Bons)

ToBe vindt in Papendrecht onderdak bij Excelsior; korte lijntjes worden nog korter

  •   keer gelezen

PAPENDRECHT • “Dit moet een plek worden waar alle muziek samenkomt en waar je graag wil zijn en geïnspireerd wordt.” Het zijn de woorden van Sjoerd van Lee van ToBe. De stichting voor cultuur- en muziekeducatie heeft sinds januari dit jaar onderdak gevonden bij muziekvereniging Excelsior aan de Rembrandtlaan 206 in Papendrecht.


Voorheen werden de muzieklessen van ToBe in een gebouw aan de overkant gegeven, maar dat wordt op korte termijn gesloopt.

Er was al een heel goede samenwerking tussen Excelsior en ToBe, maar het samen in één gebouw zitten biedt kansen voor nog meer samenwerking in de toekomst.

Centrale plek
“Het is belangrijk dat we met elkaar op een centrale plek in Papendrecht zitten. Zo kunnen we elkaar versterken en helpen”, vervolgt Sjoerd van Lee. Hij is programma manager van de afdeling muziek bij Tobe.

“We maken al gebruik van docenten van ToBe en die samenwerking kan nu op een heel natuurlijke manier verder uitgebouwd worden”, is ook de mening van Rutger Tromp, voorzitter van muziekvereniging Excelsior.

Muziekvereniging Excelsior heeft een fanfare-orkest, twee jeugdorkesten, een saxofoon orkest, twee slagwerkgroepen en een steelband. Excelsior verzorgt tevens muzieklessen voor instrumenten die in deze muziekgroepen gebruikt worden. ToBe verzorgt muzieklessen voor praktisch alle instrumenten, waarbij de nadruk ligt op de muziekinstrumenten die juist weer niet hoorbaar zijn bij Excelsior.

Uitvoeringen
“Het zou zomaar mogelijk kunnen zijn dat we in de toekomst ook gaan samenwerken met uitvoeringen”, denkt Rutger. “Dat zou mooi zijn”, vult Sjoerd aan. “Wanneer je kunt samenspelen met elkaar, ben je verbonden met elkaar.”

Concreet zijn die plannen nog niet, maar de samenwerking bevalt nu al goed. ToBe heeft een ruimte omgebouwd tot twee leslokalen en over en weer worden leerlingen bij elkaar ondergebracht. Sjoerd: “Omdat we elkaar nu steeds beter leren kennen, worden de korte lijntjes nog korter en kunnen we gemakkelijk naar elkaar doorverwijzen. We kunnen nu nog beter inspelen op wat kinderen willen met hun muzieklessen, de mogelijkheden zijn enorm toegenomen nu we samenwerken. Alle muziekstijlen en instrumenten hebben we in huis.”

Zowel ToBe als Excelsior hoopt dat de samenwerking zal leiden tot meer leden en belangstellenden voor muzieklessen. “Muziek verbindt, dat is de slogan van Excelsior en dat is absoluut waar”, vat Rutger Tromp samen. “Door met elkaar op te trekken, hopen we een community te kunnen vormen waar iedereen het fijn vindt om bij te horen.”

Muziekworkshop voor kinderen
Op woensdag 5 mei organiseert de Cultuurmakelaar van Papendrecht een vakantieactiviteit op het buitenterrein van muziekvereniging Excelsior. Er zijn schilderworkshops en Excelsior en ToBe organiseren een eerste gezamenlijke activiteit: muziekworkshops voor kinderen van zes tot en met veertien jaar. In korte workshops drummen en trombone spelen worden de deelnemers klaargestoomd voor een gezamenlijke workshop Brassband.

“Met die workshops laten we zien dat het mogelijk is om in korte tijd iets aan te leren en met elkaar uit te voeren. Hiermee willen we als het ware onze samenwerking starten”, vertelt Sjoerd van Lee van ToBe tot besluit.

Deelname aan de workshops is gratis, maar opgeven is nodig in verband met de coronamaatregelen. Een kaartje verkrijgen kan binnenkort via www.ToBe.nl, www.Puurpapendrecht.nl en www.papendrechtverrast.nl.

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
CustomHtml_5