Afbeelding
Foto: Monuta

Grafkosten in Alblasserdam ruim hoger dan provinciaal gemiddelde

Algemeen 730 keer gelezen

ALBLASSERDAM/REGIO • De grafkosten in de provincie Zuid-Holland voor een eenpersoons graf bedragen gemiddeld 4108 euro. Dat heeft Monuta onderzocht. Alblasserdam zit met 5700 euro ruim boven dat gemiddelde.

Omliggende gemeenten als Molenlanden, Papendrecht en Vijfheerenlanden zitten met respectievelijk 3661 euro, 4072 euro en 3746 euro onder dat landelijke gemiddelde.

Reactie Alblasserdam
De gemeente Alblasserdam geeft in een reactie aan dat de hoogte van de grafrechten afhankelijk zijn van twee dingen. Dat is in de eerste plaats de hoogte van de kosten van begraafplaatsen en de tweede plaats de mate van kostendekkendheid van tarieven.

De hoogte van het tarief in Alblasserdam is bepaald na de laatste grote investering en uitbreiding van de begraafplaats in het dorp. Daarnaast hanteert Alblasserdam hanteert 100% kostendekkendheid voor het tarief.

Dat tarieven in andere gemeenten lager zijn, kan komen omdat de kosten van aanleg van een begraafplaats daar lager zijn. Deze kosten zijn ook afhankelijk van het tijdstip waarop een grote uitbreiding of aanleg van een nieuwe begraafplaats heeft plaatsgevonden. Was die uitbreiding verder in het verleden, dan zijn de huidige kosten lager.

Sommige gemeenten kiezen er daarnaast voor om een lager percentage kostendekkendheid te hanteren en dus niet alle kosten in het tarief doorrekenen. Bij hantering van een lager percentage dan 100%, dekken gemeenten de kosten uit andere inkomsten zoals bijvoorbeeld de OZB. Dat geeft een vertekend beeld.

“Alblasserdam heeft tarieven al sinds 2014 niet verhoogd en ook jarenlang voor de woonlasten (ozb, rioolheffing en afvalstoffenheffing) de nullijn gehanteerd en dus geen verhoging”, legt Annelies van den Dool van de gemeente Alblasserdam ten slotte uit. “De woonlasten van de gemeente Alblasserdam liggen door dit beleid in 2021 onder het landelijk gemiddelde.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• In januari vond de officiële heropening van zwembad Blokweer plaats.
Oud-bestuursleden Blokweer: 'Wethouder stak ons een mes in de rug'; raad maakt excuses aan hen én aan Alblasserdam Nieuws 5 uur geleden
• Lange rij geparkeerde auto's langs de Anthony Fokkerweg in Papendrecht.
Nog geen plannen voor extra maatregelen rondom Fokker in Papendrecht: 'Veel zieken gehad' Nieuws 6 uur geleden
• Het grasveld tussen de Jacob Catslaan en de Douwes Dekkerlaan, met rechts het pand dat nu aangekocht wordt.
Nieuwe woonwijk langs Douwes Dekkerlaan in Papendrecht weer een stap dichterbij Nieuws 7 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden