Logo hetkontakt.nl/klaroen
Foto: Monuta

Grafkosten in Alblasserdam ruim hoger dan provinciaal gemiddelde

  •   keer gelezen

ALBLASSERDAM/REGIO • De grafkosten in de provincie Zuid-Holland voor een eenpersoons graf bedragen gemiddeld 4108 euro. Dat heeft Monuta onderzocht. Alblasserdam zit met 5700 euro ruim boven dat gemiddelde.


Omliggende gemeenten als Molenlanden, Papendrecht en Vijfheerenlanden zitten met respectievelijk 3661 euro, 4072 euro en 3746 euro onder dat landelijke gemiddelde.

Reactie Alblasserdam
De gemeente Alblasserdam geeft in een reactie aan dat de hoogte van de grafrechten afhankelijk zijn van twee dingen. Dat is in de eerste plaats de hoogte van de kosten van begraafplaatsen en de tweede plaats de mate van kostendekkendheid van tarieven.

De hoogte van het tarief in Alblasserdam is bepaald na de laatste grote investering en uitbreiding van de begraafplaats in het dorp. Daarnaast hanteert Alblasserdam hanteert 100% kostendekkendheid voor het tarief.

Dat tarieven in andere gemeenten lager zijn, kan komen omdat de kosten van aanleg van een begraafplaats daar lager zijn. Deze kosten zijn ook afhankelijk van het tijdstip waarop een grote uitbreiding of aanleg van een nieuwe begraafplaats heeft plaatsgevonden. Was die uitbreiding verder in het verleden, dan zijn de huidige kosten lager.

Sommige gemeenten kiezen er daarnaast voor om een lager percentage kostendekkendheid te hanteren en dus niet alle kosten in het tarief doorrekenen. Bij hantering van een lager percentage dan 100%, dekken gemeenten de kosten uit andere inkomsten zoals bijvoorbeeld de OZB. Dat geeft een vertekend beeld.

“Alblasserdam heeft tarieven al sinds 2014 niet verhoogd en ook jarenlang voor de woonlasten (ozb, rioolheffing en afvalstoffenheffing) de nullijn gehanteerd en dus geen verhoging”, legt Annelies van den Dool van de gemeente Alblasserdam ten slotte uit. “De woonlasten van de gemeente Alblasserdam liggen door dit beleid in 2021 onder het landelijk gemiddelde.”

Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier