Logo hetkontakt.nl/klaroen
Foto:

Raad Alblasserdam verre van overtuigd van Nedstaal-locatie voor transferium Kinderdijk

  •   keer gelezen

ALBLASSERDAM • Een transferium in de buurt van Nedstaal in plaats van in het havengebied van Alblasserdam is nog zeker geen gelopen race. De gemeenteraad bleek nog veel vragen te hebben rond deze locatie voor de parkeervoorziening voor bezoekers van de Kinderdijkse molens, die wel de keuze is van het college.


Het begon al met de inspreekster, een bewoonster van de Ruigenhil. Zij zag in de plannen al een parkeergarage terug op de plek waar zij nu woont en was zeer ontstemd dat er vanuit de gemeente nog geen contact was opgenomen. “En als ik u zo hoor is het al helemaal rond”, reageerde ze op wethouder Arjan Kraijo.

Ze ging later op de avond verder: “Het gaat om achttien gezinnen en u hebt daar helemaal niet over nagedacht. Waar komen wij straks te wonen als we uitgekocht worden? Krijgen wij dan woningen op Haven Zuid? Dit hebben we vanuit de gemeente nog nooit meegemaakt.”

Vreemd
Een oproep die bij veel partijen voor een ‘ongemakkelijk gevoel’ zorgde, zoals meerdere fracties het omschreven. Zij lieten weten het vreemd te vinden dat er al wel plannen gemaakt worden voor de locatie, maar dat de mensen die er wonen niet zijn benaderd.

“Dat trek ik mij zeer aan”, trok wethouder Kraijo het boetekleed aan. “Op het moment dat u besluit voor de Nedstaal-locatie te kiezen, ga ik als eerste persoonlijk het gesprek met de bewoners aan. Ik heb dit nog niet gedaan omdat we geen verkeerde verwachtingen wilden we wekken en we het gevoel hadden dat we als gemeente nog niet aan zet waren.”

Voordelen
Twee partijen gingen zonder mitsen en maren mee met de Nedstaal-locatie: PvdA en ChristenUnie. Bart-Jan Poirot (CU): “Wij zijn verheugd over deze koerswijziging. Al eerder hadden we gevraagd om naast Haven Zuid naar andere plekken te kijken. De Nedstaal-locatie biedt zeer veel voordelen en eigenlijk geen nadelen. Ik heb ook nog nooit een mooie parkeergarage in het centrum van een plaats gezien.”

Die voordelen ontkennen de andere partijen ook niet, maar zij vinden dat het college nu wel erg snel afscheid neemt van de optie om het transferium op Haven Zuid te realiseren. Harrold van Vliet (SGP): “Waarom wordt het onderzoek naar een transferium op Haven Zuid hiermee stopgezet?” 

Regiodeal
Meerdere fracties zetten vraagtekens bij de snelheid waarmee gekozen moet worden voor de Nedstaal-locatie, waar het college om vroeg. Volgens wethouder Kraijo hangt het binnenhalen van de bijdrage van de Regiodeal, tussen de 1 en de 1,5 miljoen euro, daarmee onlosmakelijk samen.

“Het is echt essentieel om nu te kiezen. Bij het nemen van het besluit zal heel belangrijk zijn dat we laten zien niet meer op twee gedachten te hinken. Een duidelijke keuze voor de Nedstaal-locatie geeft die zekerheid. We staan nu hoop de lijst, maar we weten niet zeker dat het geld krijgen. Gaat dit niet door, dan zullen we moeten studeren op de financiële gevolgen.”

Hij gaf overigens nog aan dat de eigenaar van de Nedstaal-locatie, de SVE Groep, ondanks het feit dat zij met het idee kwamen, er zeker geen geld in zullen steken. “Sowieso is er geen enkele particuliere partij om te investeren in een transferium.”

Deur dicht
Met name de eigen partij van Arjan Kraijo, het CDA, ging zeker nog niet mee in de overstap naar de Nedstaal-locatie. De christen-democraten deelden met andere partijen de vrees dat een definitieve keuze hiervoor de deur naar Haven Zuid dicht zou doen. 

“En wat als straks blijkt dat een transferium in de buurt van Nedstaal toch niet kan? Staan we dan met lege handen?”, vroeg fractievoorzitter Arco Strop zich af. “Daarnaast hebben we al een heldere keuze gemaakt: raadsbreed willen we dat er een transferium komt. Dat is toch duidelijk genoeg?”

Geruststellen
Volgens Kraijo blijft de deur gewoon nog openstaan, al kon zijn antwoord zijn partijgenoot niet geruststellen. “De ontwikkelaar van Haven Zuid kan nu, omdat er geen rekening gehouden hoeft te worden met een optie waarin er daar een transferium komt, veel sneller doorgaan. In het derde kwartaal zullen de uitgewerkte plannen op tafel komen en weten wij hoe het ervoor staat met de Nedstaal-locatie.”

“Maar welke deur staat dan nog open?”, vroeg Strop zich af. “Betekent dit niet dat er geen transferium meer op Haven Zuid kan komen of dat het in ieder geval stevige vertraging op zal lopen?” Een direct antwoord kreeg hij niet. “Daar moet ik nog even op kauwen”, sloot wethouder Kraijo af. Hij beloofde tijdens de raadsvergadering van dinsdag 20 april hierop terug te komen.

Geurt Mouthaan
Redacteur/fotograaf van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl. Tevens betrokken bij Het Kontakt Media (Special Products).
Volg @GeurtMouthaan op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier