Logo hetkontakt.nl/klaroen
<p>&bull; De transporteur moest hier en daar manoeuvreren om het huisje op zijn plek te krijgen.</p>

• De transporteur moest hier en daar manoeuvreren om het huisje op zijn plek te krijgen.

(Foto: Aangeleverd)

Twee huisjes op wielen tussen verkeer op A15

  •   keer gelezen

REGIO • Het was geen 1-aprilgrap, maar bezorgde snelweggebruikers donderdag wel een merkwaardige ervaring: tussen het blik van medeweggebruikers zagen ze twee woningen op wielen voorbij komen.


Voor de toekomstige bewoners, Kerstin Thederan, Linda de Waard en Linda’s kleindochter Sam Venis uit Dordrecht, was donderdag 1 april een spannende dag: hun huisjes werden vanuit een bouwloods in Hardinxveld-Giessendam getransporteerd naar Dordrecht.

Bestuurslid
Kerstin is bestuurslid van Tiny House Drechtsteden en omstreken. Na ruim een jaar schetsen, overleggen en klussen reed ze achter haar toekomstige huis aan. De transporteur loodste het tiny house van 11,5 bij 3,10 meter en een transporthoogte van ruim 4 meter veilig tussen het drukke verkeer door.

Viaduct
“Het transport duurde langer dan gepland”, vertelt Kerstin een dag later. “We konden niet langs Papendrecht omdat de vervoerder bang was dat we te hoog zouden zijn voor een viaduct op de route. Daarom zijn we omgereden via de A27, de A59 en de A16.” Bouwer Andreas den Hartigh vult aan: “De huisjes zelf zijn 3,6 meter hoog. De transporthoogte, dus inclusief chassis en dieplader, had voor problemen kunnen zorgen.”

Het huisje van Linda’s 18-jarige kleindochter is 3,10 bij 5,50 meter en heeft een eigen wc, keukenblok en douche. Sinds donderdag staat het naast dat van haar oma, op een verharde ondergrond. Na plaatsing zijn de wielen verwijderd; de huisjes rusten op het chassis.

Warm welkom
Bij aankomst in de wijk Crabbehof stond donderdagmiddag een ontvangstcomité klaar van vrienden, familie, buurtgenoten en medewerkers van de gemeente Dordrecht. Kerstin: “We kregen een warm welkom en we zijn ontzettend trots op onze huisjes.”

Niet off-grid
Over drie weken worden de nutsvoorzieningen aangesloten (water en elektriciteit). Kerstin en Linda waren het liefst off-grid (zonder aansluitingen) gaan leven, met behulp van een regenwatertank en zonnepanelen. Door regelgeving van de gemeente Dordrecht is dat op deze locatie echter niet mogelijk. In de wijk Crabbehof is plaats voor elf huisjes die er tien jaar mogen blijven staan. Kerstin: “Het leuke is dat we bij een volgende verhuizing ons huis gewoon kunnen meenemen.”

Mantelzorgwoning
Ook voor de bouwers, Andreas den Hartigh uit Papendrecht en Jan van der Hoog uit Alblasserdam, was het transport spannend. Vorig jaar begonnen ze in Hardinxveld-Giessendam met hun bedrijf Dutch Tiny Houses. De huisjes van Kerstin en haar familie zijn de eerste die ze afleverden.

Toch was het niet hun eerste transport. Den Hartig: “Onlangs hebben we de bouw van een mantelzorgwoning afgerond. Deze was 5 bij 7 meter en moest geplaatst worden achter een woning in Den Haag. Met een kraan is hij over het huis getild. Ook de soms smalle straten in de stad vormden een uitdaging. Gelukkig is het ook daar allemaal goed gegaan.”

Anne Marie Hoekstra
Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt editie Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @AnneMHoekstra op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier