Logo hetkontakt.nl/klaroen
<p>&bull; In januari was er een staakstraat in Alblasserdam, op dinsdag 6 april zal die opgesteld worden bij Fokker in Papendrecht.</p>

• In januari was er een staakstraat in Alblasserdam, op dinsdag 6 april zal die opgesteld worden bij Fokker in Papendrecht.

(Foto: Bert Bons)

Bedrijven uit Papendrecht en Alblasserdam gaan opnieuw staken

  •   keer gelezen

PAPENDRECHT/ALBLASSERDAM • Metalektro-medewerkers van Fokker Papendrecht, VDL RPI Metaal uit Hendrik-Ido-Ambacht en Coatinc en FN Steel uit Alblasserdam leggen dinsdag en woensdag het werk neer.


Daarmee voeren ze de druk op werkgeversorganisatie FME op om over de brug te komen met een eerlijke en moderne cao. Jan Meeder, bestuurder FNV Metaal: “Nu de jaarcijfers over 2020 bekend worden, zien we dat het, ondanks corona, voor veel bedrijven in de sector een goed jaar was. Verschuilen achter de coronacrisis kan dus niet meer.”

Voor de twaalfde week op rij wordt er op meerdere plekken in het land gestaakt. Tot nu toe zijn in die tijd duizenden stakers ingeschreven. Dat gebeurt voor het eerst in staakstraten waar met de auto doorheen gereden wordt. Door corona zijn er geen grote stakingsbijeenkomsten. “De stakingsbereidheid is er niet minder om en wordt met de tijd alleen maar groter. Zeker nu de medewerkers inzien dat corona geen reden is om een normale cao tegen te houden”, aldus Meeder.

Onvoldoende
Vakbonden en werkgevers zijn sinds september in gesprek over een nieuwe cao Metalektro. Meeder: “Tot nu toe bieden de werkgevers een loonsverhoging van omgerekend 1,1 procent per jaar, terwijl de inflatie bijna 2 procent is. Dat is dus volstrekt onvoldoende.”

Meer zekerheid
Ook is er geen overeenstemming over maatregelen voor een betere werk-privébalans en voor eerder stoppen met werken. FNV wil daarnaast meer zekerheid voor flexwerkers, bijvoorbeeld door ze na een jaar een vast contract te geven. En voor jongeren wil de vakbond dat de lagere salarisschaal voor jongeren verdwijnt.

160.000 mensen
De Metalektro is een van de grootste sectoren van het land. Onder de cao vallen 160.000 mensen die werken bij ongeveer 1000 bedrijven als Thyssen Krupp, Fokker, DAF, VDL, ASML, Stork, Siemens en Scania. Aankomende week wordt ook gestaakt in Friesland en Drenthe.

Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier