Afbeelding

College Alblasserdam: transferium niet op Haven Zuid maar bij locatie Nedstaal

Algemeen 502 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Het transferium met honderden parkeerplaatsen om automobilisten die Kinderdijk willen bezoeken op te vangen in Alblasserdam komt wat betreft het college niet op Haven Zuid, maar bij de locatie Nedstaal.

Dat melden burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. ‘Met de realisatie van een transferium ter hoogte van de Nedstaallocatie en het benutten van de vrijkomende ruimte op het zuidelijk havengebied ontstaan er kansen om het beste uit beide ontwikkelingen te halen.’

Met name de kans om meer woningen voor diverse doelgroepen te realiseren speelt hierbij een rol. In totaal verwacht de ontwikkelaar op Haven Zuid ongeveer vijftig extra woningen, waarvan dertig procent in de sociale sector, te kunnen bouwen. Het totale aantal komt dan op ongeveer 140 woningen. 

Daarnaast komt er zo’n 2.000 vierkante meter commercieel vastgoed, waaronder horeca met terrassen aan de zijde van de haven.

Parkeergarage
Maar het college noemt meer voorbeelden: doordat er in het centrum van het dorp geen grote parkeergarage hoeft te worden gebouwd, zijn er meer mogelijkheden voor een ‘kwalitatief hoogwaardiger stedenbouwkundig ontwerp’.

‘Daarnaast zijn er meer mogelijkheden voor een betere kwaliteit van de openbare ruimte, minder verkeer in het gebied en in het centrum en een betere leefkwaliteit (minder uitlaatgassen en minder manoeuvrerende bussen).’

Ondernemers
Het gemeentebestuur heeft ook onderzocht wat de mening van de ondernemers in de directe omgeving van Haven Zuid is. ‘75 procent van de ondervraagden ziet liever meer woningen op het Zuidelijk Havengebied dan een transferium. Voorwaarde is wel dat er een tussenstop komt voor openbaar vervoer (en shuttlebus).’

Om de plannen verder uit te werken wil het college 50.000 euro uittrekken voor een plan van aanpak. In het derde kwartaal van 2021 zal er dan een raadsvoorstel komen. De afronding van de plannen voor het Zuidelijk Havengebied blijft gepland in het vierde kwartaal van 2021.

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Buurman blust brand in woning P.C. Hooftlaan in Papendrecht 112 17 apr, 16:34
• Annemarie van Heijningen met haar hond Siem.
'Dat doet-ie anders nooit' van Annemarie van Heijningen uit Alblasserdam: Komisch boek met een boodschap Nieuws 17 apr, 14:21
Afbeelding
Qbuzz voert actie voor veiligheid en zet treinen, trams en bussen zaterdag drie minuten stil Nieuws 17 apr, 14:08

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden