Logo hetkontakt.nl/klaroen
• Wiebe en Patricia Schievink.
• Wiebe en Patricia Schievink. (Foto: Aangeleverd)

Foto Schievink uit Papendrecht bestaat 40 jaar

  •   keer gelezen

PAPENDRECHT • Er is geen Papendrechter die Foto Schievink niet kent, de prachtige zaak aan de dijk, op de hoek van winkelcentrum De Meent. Op zaterdag 3 april bestaat het bedrijf precies 40 jaar.


Het woord ‘bedrijf’ is echt op z’n plaats, want met een eigen laboratorium en de grootste fotostudio van Zuid-Holland is het meer dan een winkel.

Maar hoe mooi ook, het zijn toch vooral de mensen er achter die emoties oproepen bij de de Papendrechters. De oprichter, Rinus Schievink, is zes jaar geleden overleden, maar nog lang niet vergeten. Wiebe, zijn zoon, die samen met zijn vrouw Patricia tegenwoordig aan het roer staat, speekt vol bewondering over zijn vader.

“Ik heb er nog steeds moeite mee dat hij er niet meer is”, zegt Wiebe. “Van hem heb ik het vak geleerd. Als 19-jarige jongen gingen we samen op pad om prachtige reportages te maken. Van bedrijven, trouwpartijen, noem maar op. En ik fotografeerde dan net als m’n vader.”

“Maar één foto in zo’n reportage maakte ik dan op mijn eigen manier. En dat deed ik elke keer weer. Zo heb ik langzaam maar zeker een heel eigen stijl kunnen opbouwen. Ik kijk er met heel veel plezier op terug, geweldig!”

Het liep zo
Op de vraag of hij ook uit zichzelf voor het vak van fotograaf zou hebben gekozen, aarzelt Wiebe. “Ik heb er nooit zo over nagedacht, het liep gewoon zo”, zegt hij. “We waren nu eenmaal een familiebedrijf. M’n moeder Adrie heeft altijd volop meegewerkt en ook m’n zus heeft een aantal jaren meegedraaid. Dus het was dertig jaar geleden vrij logisch dat ik ook in de zaak kwam.” Maar daarop reageert Patricia. “Je bent een mensenmens, supercreatief en je wilt vrij zijn. Het is een prachtig vak en het past je precies”.

Wiebe grinnikt en geeft z’n vrouw gelijk. “Ik vind het nog steeds geweldig om te doen, maar dat gedoe met corona stemt me een beetje somber”.

“Ik geniet van het fotograferen, maar er staat ook nog een prachtige zaak met personeel waar we verantwoordelijk voor zijn en daar heb ik het nu best moeilijk mee. In deze tijden ben ik extra blij dat Patricia naast me staat. Zij helpt me met de administratie en ziet juist de details beter dan ik.”

“We hadden ons best veel voorgesteld van ons 40-jarig jubileum”, vervolgt hij, “maar in plaats daarvan mogen er nu mondjesmaat klanten naar binnen en veel bruidsreportages worden maanden uitgesteld. Van een leuk feestje kan dus geen sprake zijn.”

Fotorolletjes
“Het is sowieso niet makkelijker geworden in de fotobranche. Rond de eeuwwisseling hadden we hier 15 man personeel. De mensen stonden na de vakantie in de rij met hun fotorolletjes, die wij zelf konden afdrukken. Maar die tijd is voorbij. Bijna iedereen fotografeert digitaal en maakt op z’n hoogst thuis een album, gelukkig vaak met onze software.”

“Camera’s verkopen we nog veel aan de echte liefhebbers. Maar alle klanten waarderen nog steeds onze vakkennis en onze snelle afdrukservice. En natuurlijk, niet te vergeten, ons ervaren team.”

Prachtige fotostudio
“Gelukkig hebben we die prachtige fotostudio”, gaat hij door, en z’n stem klinkt meteen een stuk vrolijker. “Ik vind het fantastisch als hier hele families langs komen. Kinderen zo vastleggen dat ouders en grootouders ervan kunnen genieten; dat is zo mooi werk. Ik geniet van het maken van die foto’s, maar ik geniet ook van de dankbaarheid achteraf. We hebben natuurlijk die prachtige etalage langs de dijk en maar al te vaak zie ik voorbijgangers bewonderend naar mijn familiefoto’s kijken. Ik ben echt geen dikdoener, maar dat geeft me toch wel een kick.” Patricia schiet in de lach. “Zie je nou wel”, zegt ze, “je bent gewoon fotograaf in hart en nieren”.

Al met al toch voldoende reden om, zij het bescheiden, even stil te staan bij twee generaties echte Papendrechters die al 40 jaar lang veel betekenen voor de Alblasserwaard.

Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier