Afbeelding
Foto: Boskalis

Vlottrekken containerschip in Suezkanaal uitdagende operatie voor dochterbedrijf Boskalis uit Papendrecht

Algemeen 252 keer gelezen

PAPENDRECHT • Het vlottrekken van een gestrand containerschip in het Suezkanaal bij Egypte is voor Smit Salvage uit Nederland, een dochterbedrijf van Boskalis uit Papendrecht, een uitdagende operatie.

Dat valt op te maken uit de woorden van topman Peter Berdowski van Boskalis, die woensdagavond te gast was in Nieuwsuuur.

Smit Salvage is gevraagd om samen met het Japanse Nippon Salvage het reusachtige containerschip recht te trekken, dat aan beide zijden van het kanaal ‘muurvast zit’ op de oever.

“Het kan dagen tot weken duren voordat het schip bij het Suezkanaal is vlotgetrokken”, vertelde Berdowski in Nieuwsuur.

Een team van Smit Salvage is in Egypte aangekomen om te helpen bij de berging. Zij kijken naar de situatie en verzamelen zoveel mogelijk technische informatie over de ballast van het schip. Ook via de satelliet wordt informatie verzameld.

Op foto’s is te zien hoe de roestbruine onderkant van het schip omhoog komt. “Het is bij wijze van spreken een hele zware walvis op het strand”, zo omschreef Berdowski de situatie.

Op het schip liggen 20.000 volgeladen containers. Dat betekent dat een enorm gewicht op de zandplaat ligt, zowel aan de voorkant als de achterkant.

Wat er precies moet gebeuren, wordt nog onderzocht. “Het eerste wat je doet is rekenen. Maar je komt wel tot de slotsom dat lostrekken eigenlijk niet gaat. Dat is vandaag wel gebleken.”

Volgens Berdowski kan er water en olie uit het schip worden gehaald, om zoveel mogelijk gewicht kwijt te raken. Ook kunnen er containers van het schip worden gehaald, en kan er worden weggebaggerd. Zo moet het schip loskomen van de bodem.

Berdowski: “Maar hoe steviger het schip vastzit, hoe langer een operatie duurt. Het kan dagen tot weken duren. Denk ook aan het aanvoeren van al het materieel dat we nodig hebben, dat ligt daar niet om de hoek.”

De blokkade door het vastgelopen schip veroorzaakt een file in het smalle Suezkanaal. Naar schatting 12 procent van de wereldhandel verloopt via het kanaal in Egypte.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden