Kerken in Papendrecht gaan uitdaging aan om bijbel in een jaar te lezen
Logo hetkontakt.nl/klaroen
• Dominee Birke Rapp met een bijbel in haar hand.
• Dominee Birke Rapp met een bijbel in haar hand. (Foto: Brenda de Bruijn )

Kerken in Papendrecht gaan uitdaging aan om bijbel in een jaar te lezen

  •   keer gelezen

PAPENDRECHT • De bijbel in één jaar helemaal uitlezen. Veel christenen komen er niet aan toe, terwijl ze zeggen in de bijbel te geloven. Dominee Birke Rapp van de Gereformeerde Morgensterkerk in Papendrecht wil met zoveel mogelijk mensen de uitdaging aangaan om het eeuwenoude boek met zoveel mogelijk mensen in een jaar tijd helemaal uit te lezen.


“De bijbel is al sinds 2000 jaar de inspiratiebron van christenen”, vertelt de Papendrechtse dominee over de actie, die door zowel de Morgensterkerk als de Bethlehemkerk omarmd wordt. “De bijbel is een rijkgevulde bibliotheek, een schatkamer aan verhalen over geloof en twijfel. Mensen die in de meest uiteenlopende situaties van hun leven over hun ervaringen met God vertelden.”

Nieuwe dingen ontdekken
“Ons geloof is gebaseerd op de verhalen die in de bijbel staan. Elke generatie kan er weer nieuwe dingen in ontdekken voor het geloof en de spiritualiteit van haar tijd. En één van onze taken, als kerk, is dat we mensen willen stimuleren om daarnaar voor zichzelf, maar ook gezamenlijk op zoek te gaan en in de bijbel ook daadwerkelijk het woord van God te ontdekken.”

Ze vervolgt: “Natuurlijk staan er in de bijbel ook veel dingen, die niet zo makkelijk zijn. Waar je het niet mee eens bent en tegen zou willen protesteren. En dat mag ook. Je hoeft het er niet mee eens te zijn, als je je er maar mee bezig houdt. Er zit een diepe soms verrassende waarheid over mens en God in de bijbel. En die ontdek je het beste als je hem leest en het er met elkaar over hebt. En daarom willen we als kerk iedereen aanmoedigen om hem eens van kaft tot kaft te lezen!”

Geraakt worden door teksten
“Als je je echt door de Bijbel doorwerkt en haar serieus neemt, dan zul je ook geraakt worden door teksten die op dat moment bij jouw verhaal passen. Zo een intensieve uiteenzetting met het ‘boek der boeken’ doet waarschijnlijk meer met je geloof dan je van te voren hebt gedacht.”

De actie om de bijbel in een jaar tijd helemaal te lezen, wordt gestart in maart. Birke: “Misschien hebben ook andere mensen die niets of weinig met de kerk te maken hebben zin om deze uitdaging aan te gaan.” Er hebben zich al mensen aangemeld.

Leesrooster
Dominee Birke Rapp heeft een leesrooster opgesteld, dat begint op 1 maart 2021 en eindigt op 28 februari 2022. In het rooster wordt per dag aangegeven welke hoofdstukken te lezen zijn van het eerste boek uit de bijbel (Genesis) tot aan het laatste boek in de bijbel (Openbaring). Met op de zondagen telkens een of meerdere van de in totaal 150 psalmen.”

“Ook de vier evangeliën, die het leven van Jezus beschrijven, worden verdeeld over het jaar. Naast het rooster is er ook elke maand een A4tje met een korte inleiding over de achtergronden en wetenswaardigheden van de bijbelboeken die gelezen gaan worden.

Doorzettingsvermogen
Birke: “Het vergt best wel wat doorzettingsvermogen om consequent elke dag de bijbel te lezen. En dat is ook de reden om dit project samen in een groep te doen. Er bestaat de mogelijkheid om, voor wie dat wil, eens per maand digitaal bijeen te komen om van elkaar te horen hoe het met het lezen gaat en om op sommige onderwerpen of vragen nog een beetje dieper in te gaan.”

Mensen die interesse hebben aan het project kunnen zich aanmelden via: debijbelineenjaar@pknpapendrecht.nl. Ze krijgen dan het rooster en de inleidingen toegestuurd.

Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier