• Het gebouw waarin de voormalige bibliotheek gevestigd zat.
• Het gebouw waarin de voormalige bibliotheek gevestigd zat. Foto: Aangeleverd

Er komen zorgwoningen in de voormalige bibliotheek van Papendrecht

Algemeen 687 keer gelezen

PAPENDRECHT • De voormalige bibliotheek aan de Markt 2 wordt omgebouwd tot zorgwoningen. Woningcorporatie Woonkracht 10, Stichting Philadelphia Zorg en de gemeente Papendrecht hebben hierover overeenstemming bereikt.

Sinds het vertrek van de bibliotheek naar Den Briel staat het pand aan de Markt 2 leeg en is de gemeente op zoek gegaan naar een passende invulling. Stichting Philadelphia Zorg, woningcorporatie Woonkracht10 en gemeente Papendrecht hebben daartoe vorig jaar in het voorjaar 2020 al een intentieovereenkomst getekend. Het afgelopen jaar is hard gewerkt om tot een voor alle partijen haalbaar plan te komen en dat is gelukt.

Zorgappartementen
Op de locatie komen tien zelfstandige zorgappartementen voor mensen met een verstandelijke beperking met 24 uurs begeleiding. Ook is er plek voor een dagbestedingsruimte, waar behalve de bewoners ook andere inwoners van Papendrecht welkom zijn.

Wethouder Arno Janssen: “Wij zijn heel blij dat de leegstaande plint (onderste deel van een gebouw, red.) aan de Markt zo’n mooie maatschappelijke invulling krijgt. Ook de wensen van de direct omwonenden worden hierdoor ingewilligd. Met een mooie bredere ingang aan de voorkant en een tuin aan de achterkant van het bestaande appartementencomplex.”

Langer thuis wonen
Woonkracht10 vernieuwt tegelijkertijd ook de hoofdentree van 51 bovengelegen ouderenwoningen waarvan de corporatie al de eigenaar is. Er komt onder andere een representatieve entree. Daarmee beoogt Woonkracht10 de woningen beter geschikt te maken voor de doelgroep senioren.

Bestuurder Liesbeth Groeneveld: “In ons beleid maken we de komende jaren extra werk van het bieden van woonmogelijkheden met zorg en begeleiding. Ook zetten we vol in op de wens van ouderen om thuis en in de eigen buurt te kunnen blijven wonen, ook als men ouder wordt, mogelijk te maken. Dit plan past uitstekend bij beide ambities.”

Aanbod zorgwoningen uitbreiden
Stichting Philadelphia Zorg biedt in Papendrecht in de naastgelegen Schoolstraat al een aantal zorgwoningen aan. Met het oog op de toenemende vraag wil Philadelphia haar aanbod zorgwoningen binnen onze gemeente graag uitbreiden.

Directeur Gerlinde Paas: “De plint aan de Markt is een prachtige plek om mensen te laten wonen en hen gewoon onderdeel te laten zijn van Papendrecht. Daarnaast bieden we in de Plint een unieke gelegenheid voor de omwonenden om elkaar en de nieuwe bewoners te gaan ontmoeten.

Woonkracht10 verwacht in het voorjaar een vergunningsaanvraag te doen. Gelijktijdig gaat de corporatie in gesprek met de bewoners van de bovengelegen appartementen. Als zich geen bijzonderheden voordoen, kan na de zomervakantie gestart worden met de werkzaamheden. Voorafgaand gaat Woonkracht10 de bewoners van de bovengelegen appartementen informeren over de plannen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Het bord met de QR-code bij het huis van Johan.
Inwoner Kinderdijk komt met eigen plan tegen parkeeroverlast: 'Het werkt!' Nieuws 4 uur geleden
• De locatie van het kunstwerk Het Wiegje van Beatrijs.
Feestelijke versiering van 'Het Wiegje van Beatrijs' bij Kinderdijk vanwege Koningsdag Nieuws 5 uur geleden
Afbeelding
Elthetomarkt in Alblasserdam brengt 2100 euro op Nieuws 5 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden