<p>&bull; IJspret in maart 2018, op de baan in Alblasserdam.</p>

• IJspret in maart 2018, op de baan in Alblasserdam.

(Foto: archieffoto, aangeleverd.)

Tientallen nieuwe leden voor Alblasserdamse IJsclub

  •   keer gelezen

ALBLASSERDAM • De Alblasserdamse IJsclub (AYC) heeft de afgelopen dagen al tientallen nieuwe leden kunnen inschrijven. Zodra de ijsvloer aan het Kortland dik genoeg is, mogen alleen leden erop.


De nieuwe leden komen bij de ruim 1100 gezinsleden die de club al had. Zij komen niet alleen uit Alblasserdam, maar ook vaak uit met name Papendrecht en Hendrik-Ido-Ambacht.

IJsclubgevoel
Voorzitter Jan Baan verwacht dat het dit jaar minder sfeervol zal zijn, als gevolg van alle coronamaatregelen. “Maar ik denk dat de mensen blij zijn dat ze weer eens buiten kunnen schaatsen, ze krijgen zeker het authentieke ijsclubgevoel, met het knisperen van het ijs.” De club zorgt als altijd voor muziek. “We hebben de Bumarechten al aangevraagd.”

Maximaal vijfhonderd
Er mogen maximaal vijfhonderd mensen tegelijk de baan op. “In gewone jaren zijn er soms duizend mensen op het ijs. En in het clubgebouw staan dan nog eens 150 mensen tegen elkaar aan erwtensoep te eten en punch te drinken.” Dit jaar moet iedereen anderhalve meter afstand houden. Op de bankjes zijn daarom markeringen gezet, zodat duidelijk is waar je schaatsers wel en niet mogen zitten.

Gezonde spanning
Is het extra spannend voor het bestuur dit jaar? Nuchter: “Ach, er is altijd wel een gezonde spanning. Op vrijdag 5 februari hebben we een uitgebreide videovergadering gehad met tien personen. We hebben ruim anderhalf uur zitten bomen over de coronaregels. De KNSB heeft adviesrichtlijnen gestuurd naar alle aangesloten verenigingen. We hebben wel dingen aangepast, parkeervoorzieningen bijvoorbeeld. Je kunt nu geen vijfhonderd fietsen dicht op elkaar toestaan.”

Genieten
Vanwege alle maatregelen had de ijsclub flink meer werk. “We hebben beduidend meer vrijwilligers nodig. We moeten controleren of mensen het juiste entreebewijs hebben, of ze op 1,5 meter blijven. Maar het blijft prachtig. Het authentieke ijsgevoel blijft. Vooral als je de mensen straks op de baan ziet, de kinderen die bezig zijn, dat is volop genieten. Mensen worden gelijk vrolijk en vriendelijk.”

Aan voorspellingen waagt de voorzitter zich niet. Maar als de weersverwachtingen zo blijven? “Ik hoop dat we donderdag op de baan kunnen.”

Anne Marie Hoekstra
Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt editie Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @AnneMHoekstra op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
CustomHtml_5