Coronavariant uit Zuid-Afrika in Gorinchem vastgesteld; eerste uitbraak in Nederland
Logo hetkontakt.nl/klaroen
Foto: Stockfoto 123RF

Coronavariant uit Zuid-Afrika in Gorinchem vastgesteld; eerste uitbraak in Nederland

  •   keer gelezen

GORINCHEM • In Gorinchem is de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus vastgesteld. Het is voor het eerst in Nederland dat er sprake is van een uitbraak met deze variant. 


Bij een uitbraak onder personeel en patiënten van een praktijk in Gorinchem zijn achttien personen positief getest op het coronavirus. Nadat zij klachten kregen en zich lieten testen, is bij hen een testmonster afgenomen. Het zou volgens de eerste informatie om een praktijk voor fysiotherapie gaan, maar later kwam AD Rivierenland met de mededeling dat het om Gezondheidscentrum Atlas gaat, een praktijk met voornamelijk chiropractors.

De GGD Zuid-Holland startte met bron- en contactonderzoek. Aangezien er een link bestond met Zuid-Afrika is er verder onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus. Bij enkele monsters is deze aangetroffen.  

Uitgebreid onderzoek
De GGD ZHZ startte per direct een uitgebreid en gericht onderzoek rond de praktijk voor fysiotherapie, om de verspreiding van deze variant van het virus in kaart te brengen.

Het is voor het eerst in Nederland dat er sprake is van een uitbraak met deze variant. Het bron- en contactonderzoek, wordt, op verzoek van het RIVM, verder geïntensiveerd. Alle betrokkenen worden individueel geïnformeerd. 

De praktijk is momenteel gesloten. Alle patiënten en medewerkers van de praktijk worden geïnformeerd. 

Zuid-Afrikaanse variant
De Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus is een van de vele varianten van het virus. Over de Zuid-Afrikaanse coronavariant is nog veel onduidelijk. Deze lijkt, net als de Britse variant, besmettelijker te zijn. 

Er is tot nu toe volgens GGD ZHZ ook geen reden om aan te nemen dat het ziekteverloop anders of ernstiger is dan bij de variant die op dit moment het meeste in Nederland gevonden wordt. 

Geurt Mouthaan
Redacteur/fotograaf van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl. Tevens betrokken bij Het Kontakt Media (Special Products).
Volg @GeurtMouthaan op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier