Het Wiegje van Beatrijs in brons gegoten; plaatsing in november
Logo hetkontakt.nl/klaroen
Foto: Aangeleverd

Het Wiegje van Beatrijs in brons gegoten; plaatsing in november

  •   keer gelezen

ALBLASSERDAM/WAARDENBURG • In de kunstgieterij van Hans Stijlaard in Waardenburg is het laatste deel van het wiegje van Beatrijs gegoten.


Onder toeziend oog van twee bestuursleden van de Stichting Wiegje Beatrijs Kinderdijk: Peter Janssen en Martin van Horsen, en de kunstenaar Roel Teeuwen, werd het 1150 graden vloeibare brons uit de smeltkroes gelepeld.

Als de mallen over een enkele dag worden opengebroken komt dan het positieve deel in brons tevoorschijn. Omdat de kap van het wiegje met gebogen splijthout gemaakt is heeft de gieter de houten delen met daaraan verbonden de gietkanalen en opkomers(ontluchting), in zijn geheel, in een mal van gips en gravel gegoten. In een uitstookoven is die mal drie dagen bij 700 graden gestookt zodat alle houten delen verbrand zijn en een perfecte afdruk van het origineel ontstaat.

Bijzondere behandeling
Roel Teeuwen heeft voor deze ambachtelijk gieterij gekozen, juist omdat het gieten van dit bijzondere kunstwerk, gemaakt van natuurlijk materialen, een bijzondere behandeling vraagt. Het drijvende kunstwerk zal een plek in de rivier bij Alblasserdam krijgen.

Het is de bedoeling dat het bronzen kunstwerk met de herdenking van de Elisabethvloed op 18/19 november 2021 onthuld zal worden. Dit zal gebeuren ter hoogte van het Mercon Kloosterrein langs de West-Kinderdijk in Alblasserdam.

Het bestuur van de stichting Wiegje Beatrijs Kinderdijk hoopt dat wiegje in het water, met daarin een kunstbaby en –kat, minstens zo beroemd gaat worden als Manneken Pis in Brussel en De Kleine Zeemeermin in Kopenhagen.

Wiegje van Beatrijs
Op 19 november 1421 vond in de graafschappen Zeeland en Holland de Sint-Elisabethsvloed plaats. Een watersnoodramp die bepalend is geweest voor de vorming van de regio zoals die nu is. Onlosmakelijk met de ramp en het dorp Kinderdijk is verbonden het verhaal over het kind in een wieg dat tijdens de Sint-Elisabethsvloed bij de dijk bij Kinderdijk zou zijn aangespoeld.

In die wieg lag het kindje Beatrijs. Op het wiegje bevond zich een kat, die door heen en weer te springen de wieg in evenwicht hield. Langs de Oost-Kinderdijk in Alblasserdam zijn nog steeds tekenen die verwijzen naar de oude sage, in de vorm van een schildering op de daklijst. Wellicht verwijst ook de naam ‘Kattenwiel’ in diezelfde omgeving naar het oude verhaal.

Het kunstwerk ‘Het Wiegje van Beatrijs’ moet een herkenbaar beeld gaan worden dat memoreert aan de Sint-Elisabethvloed en de vorming van het gebied.

Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier