Krapte op woningmarkt enorm in Papendrecht en Alblasserdam
Logo hetkontakt.nl/klaroen
<p>&bull; Krapte op woningmarkt enorm in Papendrecht en Alblasserdam.</p>

• Krapte op woningmarkt enorm in Papendrecht en Alblasserdam.

(Foto: 123rf.com)

Krapte op woningmarkt enorm in Papendrecht en Alblasserdam

  •   keer gelezen

REGIO • Er is een enorm tekort aan geschikte koopwoningen in Papendrecht en Alblasserdam. Dat concluderen Woningmakers Drechtsteden die sinds kort per kwartaal actuele en objectieve woningmarktdata onderzoeken.


Per gemeente en per type woning is te zien dat de krapte in de Drechtsteden extreem hoog is en nog steeds toeneemt. In alle Drechtsteden behalve Hardinxveld-Giessendam is de krapte op de woningmarkt toegenomen in het vierde kwartaal van 2020 (ten opzichte van het vierde kwartaal in 2019). Papendrecht staat zelfs heel hoog op de ‘kraptelijst’ in de Drechtsteden. Alleen in Zwijndrecht is nog net iets meer vraag naar woningen.

In Papendrecht werden in het vierde kwartaal van 2020 72 woningen verkocht, tegenover 53 in het vierde kwartaal van 2019. In Alblasserdam werden in het vierde kwartaal van 2020 24 huizen en appartementen verkocht, tegenover 21 in het vierde kwartaal van 2019. De gemiddelde verkoopprijs was in Alblasserdam ruim 295.000 euro en in Papendrecht ruim 314.000 euro. Het verschil in de vraagprijs en de transactieprijs was bij Alblasserdam -2,7 procent en in Papendrecht -2,8 procent.

In Alblasserdam is met name een tekort aan hoekwoningen en tussenwoningen. Het tekort voor appartementen kleiner dan 80 vierkante meter is weer veel minder groot. In Papendrecht is juist een groot tekort aan appartementen die kleiner zijn dan 80 vierkante meter. Ook hier is een tekort aan tussenwoningen en hoekwoningen, maar niet zo groot als in Alblasserdam.

Woningmakers Drechtsteden doet haar onderzoek in samenwerking met Waltmann Makelaars en heeft als doel om de woningbouw versnellen. Dat willen ze doen door de marktpartijen zoals woningcorporaties, projectontwikkelaars en makelaars samen te laten werken. Maar ook vanuit die samenwerking de afstemming met de gemeente te versterken. Het uitwisselen van de actuele data met elkaar is onderdeel van die samenwerking.

Krapte-indicator

De objectieve stand van de krapte in de woningmarkt wordt door de onderzoekers uitgedrukt in de krapte-indicator en wordt bepaald op basis van big-data analyse van transactiegegevens van NVM-makelaars. De krapte-indicator is het aantal woningen waaruit een geïnteresseerde kan kiezen als hij een bepaald type woning zoekt. Hoe lager dit getal is, hoe krapper het aantal woningen in die markt. Vice versa betekent het dat een hoog getal staat voor een ruimere markt. Bij een krapte-indicator tussen de 5 en 10 is de markt in evenwicht. Bij hoger dan 10 spreken we van een kopersmarkt.

Type woningen

Over de gehele regio is de vraag naar rijtjeswoningen en 2-onder-1-kap woningen extreem. Er is een enorme krapte in die woningmarkt. Ook is er een groot tekort aan kleine appartementen, met uitzondering dus van Alblasserdam. Dit is de afgelopen jaren alleen maar toegenomen. Door dit tekort is er een belemmering aan doorstroom ontstaan. In Sliedrecht is het grootste aanbod in vrijstaande woningen met een krapte-indicator van 7,6. Wat staat voor een evenwichtige markt. Het krapste aanbod in woningen zit in de kleine appartementen in Papendrecht en hoekwoningen in Alblasserdam. Beide met een krapte-indicator van 0,3.

Dorith Kools (Waltmann makelaars en Woningmakers Drechtsteden): “De sleutel tot succes zit in de afstemming tussen gemeenten en marktpartijen. Gemeenten zijn beleidsmakers, marktpartijen zijn woningmakers. Gemeenten bouwen geen woningen en alleen als de afstemming met ondernemers die dat wel doen optimaal is kan het proces in een versnelling komen. Zo dragen we vanuit de markt nu graag deze gegevens bij om de discussie tussen marktpartijen onderling en met de gemeenten te stimuleren.”

Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier