Ook Papendrecht akkoord met nieuwe samenwerkingsvorm in Drechtsteden
Logo hetkontakt.nl/klaroen
Foto:

Ook Papendrecht akkoord met nieuwe samenwerkingsvorm in Drechtsteden

  •   keer gelezen

PAPENDRECHT • De gemeenteraad van Papendrecht heeft donderdagavond 21 januari ingestemd met een verandering in de samenwerking binnen de Drechtsteden. Hierdoor komt de deur open te staan voor samenwerking richting de Alblasserwaard.


Voortaan worden de beslissingen weer veel meer genomen door de afzonderlijke gemeenten van de Drechtsteden en kunnen zij taken en opdrachten, met name op het sociale gebied, samen uitvoeren wanneer ze dat (zelf) willen. De Sociale Dienst Drechtsteden blijft behouden.

In de nieuwe opzet wordt Dordrecht een servicegemeente voor de omliggende gemeente. Bij Dordrecht kunnen omliggende gemeenten zoals Papendrecht diensten of voorzieningen afnemen en hiervoor wordt vervolgens een rekening gepresenteerd.

Het is nog niet helemaal duidelijk hoe die nieuwe regeling eruit moet komen te zien en wat de gevolgen zijn voor Papendrecht en daardoor gingen diverse partijen in de Papendrechtse raad uiteindelijk schoorvoetend akkoord. De meeste raadsleden vonden dat de huidige samenwerking prima verliep.

“We zijn bang dat we het kind met het badwater weggooien”, betoogde de VVD. “Deze doorontwikkeling had van ons niet gehoeven”, voegde D66 toe. “We maken ons zorgen over het stoppen van de Drechtraad en het democratisch gehalte van de toekomstige samenwerking”, vond CDA.

De fracties van CDA, OP, PAB en SGP dienden tijdens de discussie een motie in waarin de deur opengezet wordt voor samenwerking met Molenlanden en Gorinchem. “De sociale problematiek van Molenlanden en Gorinchem lijkt op de problematiek van een aantal gemeenten in de Drechtsteden”, vinden de indieners van de motie.

De motie kon op ruime steun rekenen in de Papendrechtse raad. Alleen VVD en D66 zagen de meerwaarde er niet van in en stemden tegen. Burgemeester Aart-Jan Moerkerk beschouwd de motie als een steun in de gesprekken die gaande zijn over de nieuwe samenwerking binnen de Drechtsteden. “En er komt nog een discussie over hoe de gemeenteraad hierin betrokken wordt”, beloofde hij.

Papendrecht was de laatste gemeente die nog akkoord moest gaan met de veranderingen. Tijdens een eerdere behandeling in oktober 2020 leefden er nog teveel vragen bij de raad. Die zijn er voor een deel nog steeds, maar het voorstel kreeg desondanks het voordeel van de twijfel.

Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier