Logo hetkontakt.nl/klaroen
Foto: Stockfoto 123RF
update

Alblasserdam telt meeste vaccinatieweigeraars van de provincie

  •   keer gelezen

ALBLASSERDAM • Alblasserdam is de Zuid-Hollandse gemeente waar in 2020 de meeste weerstand was tegen het Rijksvaccinatieprogramma. Ouders weigerden hier vorig jaar het vaakst hun kinderen volledig in te enten tegen infectieziekten als polio en mazelen. Om die reden krijgt de overheid hier mogelijk dit jaar ook te maken met relatief veel coronavaccinatieweigeraars.


Dit blijkt uit onderzoek van het Zorgverzekering Informatie Centrum (ZIC) dat de vaccinatiegraad onder tweejarigen per gemeente in kaart bracht op basis van RIVM-data.

In 2020 had 71,4 procent van de tweejarigen in Alblasserdam al hun inentingen ontvangen. Nergens in Zuid-Holland is dit percentage zo laag. Om goed te beschermen, streeft het WHO naar een regionale vaccinatiegraad van minimaal 80 procent.

Terughoudend
Ondanks de lage vaccinatiegraad in Alblasserdam en het streefcijfer van minimaal 80 procent, is de gemeente Alblasserdam terughoudend met het opdringen van een advies om te gaan vaccineren. “De lage cijfers in Alblasserdam hebben te maken met de geloofsbeleving van veel mensen in het dorp. Dat respecteren we, daar blijven we van af. Iedereen is vrij om zijn of haar keuze te maken”, vertelt wethouder Kees Jongmans van onder meer zorg en welzijn.

“We willen er als college van Alblasserdam zijn voor alle inwoners van Alblasserdam, niemand uitgezonderd”, vervolgt wethouder Jongmans. “Als gemeentebestuur van Alblasserdam geven we wel het advies af om je goed te laten informeren over het vaccineren. We merken dat niet alleen mensen vanuit hun geloofsbeleving vraagtekens zetten bij het vaccineren, maar dat dit door veel meer mensen gebeurt. Waarom is het nodig? Is het vaccin betrouwbaar? Zijn er bijwerkingen? Wat doet het op de langere termijn?”

Het advies van het gemeentebestuur is dus om je goed te laten informeren. Daarbij verwijst het college naar de website van het RIVM (www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/vaccins), waar alle onafhankelijke informatie te vinden is.

Omliggende gemeenten
Niet alleen in Alblasserdam is de vaccinatiegraad laag. Ook in omliggende gemeenten als Hardinxveld-Giessendam (76,8 procent), Sliedrecht (81,9 procent) en Molenlanden (84,7 procent) hadden relatief weinig tweejarigen in 2020 al hun inentingen ontvangen volgens het Rijksvaccinatieprogramma. Mede door deze terughoudendheid, zullen ook deze gemeenten mogelijk te maken krijgen met relatief veel inwoners die de coronavaccinatie weigeren.

In 2020 was er op landelijk niveau overigens een kleine toename te zien in het percentage volledig gevaccineerde kinderen (+0,6 procentpunt). Het draagvlak nam in Zuid-Holland het sterkst toe in de gemeente Krimpen aan den IJssel. Ten opzichte van 2019 waren er in 2020 9,1 procent meer tweejarige kinderen volledig ingeënt.

Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier