Vluchtelingenwerk Papendrecht zet vrijwilliger Mona in het zonnetje
Logo hetkontakt.nl/klaroen

Vluchtelingenwerk Papendrecht zet vrijwilliger Mona in het zonnetje

  •   keer gelezen

PAPENDRECHT • Vluchtelingenwerk Papendrecht stond vorige week vrijdag stil bij het tienjarig jubileum van Mona, één van de vrijwilligers.


In totaal kent de groep elf vrijwilligers die vluchtelingen afkomstig uit onveilige gebieden helpt om hier in Papendrecht te aarden en zelfredzaam te worden. Vele komen uit Syrië en Eritrea, maar ook uit landen als Iran en Afghanistan waar hun veiligheid vaak niet meer gewaarborgd is.

Na hun vlucht moeten ze eerst bij de IND (Immigratie en Naturalisatie Dienst) hun situatie verdedigen en bewijzen, voordat zij een status krijgen met een tijdelijke verblijfsvergunning van vijf jaar. De regels daarvoor zijn streng en strikt vastgelegd.

Nadat zij een verblijfstatus hebben gekregen, komt het wachten op een huis, terwijl zij verblijven in de Centrale Opvang Asielzoekers. Zij kunnen niet in kiezen waar ze gaan wonen. Wat aangeboden wordt, moeten ze accepteren.

Het inburgeren in de gemeente kan daarna beginnen. Vluchtelingenwerk Nederland staat hen met raad en daad bij gedurende het hele proces en lokaal helpen we hen om zo snel mogelijk zelfredzaam te worden en te participeren in onze maatschappij.

Jubilaris Mona doet dat dus al 10 jaar lang, zowel in diverse projecten als ook de laatste vijf jaar door directe begeleiding aan cliënten. De projecten waren divers: opzetten van taal ondersteuning programma, opzetten van een participatietraining , opzetten van het intake proces en het aansturen van taalcoaches waren de meest intensieve en succesvolle project.

Daarna is de jubilaris individuele cliënten gaan coachen bij vestiging in de gemeente en heeft zij hen maatschappelijke begeleiding gegeven.

De begeleiding bij vestiging is bijzonder werk. Het is vaak chaotisch en kan heel intensief zijn, vooral bij overheidszaken die zelfs voor de vrijwilligers van Vluchtelingenwerk niet altijd direct te doorgronden zijn. Het is soms ook als een ontdekkingsreis hoe de regels geïnterpreteerd moeten worden. Je hebt veel contacten met diverse organisaties, vaak telefonisch en soms ook via een bezoek aan de gemeente of de Sociale Dienst of de verhuurder.

De maatschappelijke begeleiding is gericht op zelfredzaamheid. Daarvoor worden modules gebruikt die het uitleggen aan en oefenen met de cliënten ondersteund. Het zijn geplande afspraken en lopen voor een periode van 12 maanden. Echter ook in deze periode treden soms uitdagende problemen op, waarbij de cliënt hulp nodig heeft.

Of het bevalt en je uitdaagt weet je binnen enkele weken. Daarna blijven de vrijwilligers die het leuk vinden dan ook voor lange tijd bij dit vluchtelingenwerk verbonden, zoals jubilaris Mona heeft laten zien.

Van het moment waarop Mona in het zonnetje is gezet, zijn helaas geen foto’s gemaakt.

Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier