• Burgemeester Jaap Paans brengt de toast uit op het nieuwe jaar.
• Burgemeester Jaap Paans brengt de toast uit op het nieuwe jaar. Foto: Aangeleverd

Nieuwjaarsspeech burgemeester Jaap Paans in teken van corona

Algemeen 266 keer gelezen

ALBLASSERDAM • De traditionele nieuwjaarsspeech van de burgemeester van Alblasserdam stond op woensdagavond 6 januari volledig in het teken van corona.

“2020 was een jaar dat ons voor verrassingen stelde”, zo begon burgemeester Jaap Paans zijn betoog, dat live via Youtube werd uitgezonden vanuit een lege zaal in Landvast. “Een jaar van snel schakelen en spontane initiatieven. Ons dagelijks leven nam een bizarre wending. Het belang van onze gezondheid is nooit duidelijker geworden dan in het afgelopen jaar. Onze opdracht is om de rust te bewaren en naar elkaar om te zien en een gezond perspectief te bieden.”

Veerkracht en karakter
Burgemeester Paans benadrukte in zijn betoog de veerkracht en het karakter van Alblasserdammers. Ook maakte hij een diepe buiging voor degenen die in de verzorging werken.

Verder refereerde hij aan de 75 gesprekken die hij tussen 4 en 11 mei gevoerd heeft met inwoners van Alblasserdam over 75 jaar vrijheid, naar aanleiding van het 75-jarig jubileum van de bevrijding na de Tweede Wereldoorlog. “Mijn gesprekspartners waren tussen de 8 en 93 jaar. Van ieder van hen kunnen wij iets leren. Het is belangrijk dat we willen leren van elkaar.”

Warme activiteiten
Ook blikte hij terug op de warme activiteiten die plaatsgevonden hebben in het afgelopen jaar, zoals tijdens Koningsdag, de 5 mei-viering en met het Zomerpaspoort. “Ik hoor ook van veel initiatieven op waarmee eenzaamheid tegengegaan wordt. Dat ontroert mij. Help mee, doe mee, zie om naar elkaar!”

Tot slot stond hij nog stil bij de gitzwarte periode waar ondernemers en werknemers in het afgelopen jaar doorheen moesten. “Veel ondernemers hebben het zwaar en veel werknemers hebben het moeilijk. De gevolgen op de langere termijn zullen groot zijn. Tegelijk zie ik veerkracht.”

Burgemeester Jaap Paans beëindigde zijn toespraak met de wens om elkaar straks weer met een echte handdruk te kunnen ontmoeten en hij bracht een toast uit op het nieuwe jaar. Daarna konden inwoners van Alblasserdam via het computerprogramma Teams het gemeentebestuur virtueel ontmoeten en elkaar het beste wensen voor het nieuwe jaar.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Kinderen zingen voor ouderen in zorgcentrum De Waard in Alblasserdam Nieuws 22 uur geleden
• Wethouder Jaco van Erk tijdens de raadsvergadering.
Portacabins aan de Lange Tiendweg in Papendrecht als inloop voor jongeren Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Eerste HSP Café - Drechtsteden op 17 mei in Papendrecht Nieuws 22 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden