Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

Papendrecht staat aan de aftrap van grote bezuinigingen

Algemeen 215 keer gelezen

PAPENDRECHT • De gemeente Papendrecht staat op het punt om beslissingen te gaan nemen over grote bezuinigingen die nodig zijn om het huishoudboekje op orde te krijgen. Er moet de komende jaren 6 miljoen euro bezuinigd worden.

Eigenlijk komt de gemeente de komende jaren 8 miljoen euro tekort, maar door enkele technische financiële maatregelen is er in het afgelopen jaar al 2 miljoen euro bezuinigd. “Zonder dat de burgers daarvan iets gemerkt hebben”, vertelt wethouder Pieter Paans van financiën trots. “Maar dat gaat nu helaas veranderen.”

Financiële onzekerheid
Papendrecht heeft, net als vrijwel alle gemeenten in Nederland, te maken met financiële onzekerheid. Dit wordt onder meer veroorzaakt door de oplopende tekorten in het sociaal domein, onzekerheid over compensatie vanuit het rijk, maar bijvoorbeeld ook vanwege de economische gevolgen van de coronamaatregelen. De gemeente houdt er rekening mee dat dit alles bij elkaar een toekomstig tekort oplevert van 6 miljoen euro.

De gemeente start een proces waarbij zo veel mogelijk organisaties en instellingen uit Papendrecht betrokken worden om mee te denken. Het college heeft 152 mogelijke besparingen op een rijtje gezet en daaruit moet de komende maanden een keuze gemaakt worden. Halverwege volgend jaar, vlak voor de zomervakantie, moet er in grote lijnen duidelijkheid zijn waarop bezuinigd gaat worden.

Alles staat nog open
“Alles staat nu nog open”, legt wethouder Paans uit. De gemeente let bij de bezuinigingen uiteraard op het zoveel mogelijk voorkomen van negatieve effecten voor de maatschappij, maar het staat voor de wethouder wel vast dat veel inwoners geraakt zullen worden door de maatregelen die nodig zijn.

“Hier in Papendrecht kijken we naar buien die eraan komen en dan hopen we dat ze afdrijven richting de Biesbosch. Ik kan iedereen ervan verzekeren dat deze bui niet zal overtrekken”, waarschuwt hij.

Enecogelden
De zogenaamde Enecogelden, een bedrag van 27 miljoen dat dit jaar in de kas van de gemeente is gekomen doordat de aandelen van energiemaatschappij Eneco verkocht zijn, kunnen niet ingezet worden om het tekort in de begroting op te vullen. Wethouder Paans: “Dat is geld dat eenmalig is binnen gekomen, terwijl we voor onze begroting structureel geld nodig hebben om de kosten en de baten in evenwicht te brengen.”

Vervolgtraject
De komende maanden gaat de gemeente het gesprek aan met betrokken organisaties om te zoeken naar mogelijkheden om toekomstige tekorten te voorkomen. Voor elk traject wordt bekeken welke mate van participatie er mogelijk is. Wethouder Pieter Paans: “Het wil niet zeggen dat iedereen die op de lijst staat ook daadwerkelijk te maken krijgt met bezuinigingen. Het gaat ons niet alleen om het korten van budgetten, maar ook om het nadenken hoe zaken slimmer en efficiënter kunnen worden geregeld, met behoud van kwaliteit en karakter.”

Het college benadrukt dat er op dit moment nog geen definitieve besluiten zijn genomen. Pieter Paans: “Het staat wel vast dat er moet worden bezuinigd, al zullen wij altijd inspelen op de financiële werkelijkheid van het moment en proberen om geen maatregelen door te voeren die achteraf niet nodig blijken te zijn. Ik ben ervan overtuigd dat we kunnen werken aan een sterk en toekomstbestendig Papendrecht waarin we ons kenmerkende karakter kunnen behouden en tegelijkertijd realistisch omgaan met ambities.”

Het is de bedoeling dat de meeste grote beslissingen over de bezuinigingen nog voor de zomer van 2021 genomen zullen worden. Het effect van die bezuinigingen zal dan in het jaar 2022 voelbaar worden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden