Logo hetkontakt.nl/klaroen
<p>&bull; De &#39;alternatieve route&#39; die de ChristenUnie voorstelde.</p>

• De 'alternatieve route' die de ChristenUnie voorstelde.

(Foto: )

Buitenlift meest waarschijnlijke alternatief voor aanpak Opgang Nedersassen in Alblasserdam

  •   keer gelezen

ALBLASSERDAM • Onderzoeken of het aanbrengen van een buitenlift bij de Hema, als alternatief voor het toegankelijker maken van de Opgang Nedersassen, een oplossing biedt; dat was de belangrijkste uitkomst van het debat in de Alblasserdamse commissievergadering over dit veelbesproken onderwerp.


De Opgang Nedersassen verbindt de route vanaf de benedenuitgang van het Makado winkelcentrum naar het Raadhuisplein. In de nasleep van de opknapbeurt van het gemeentehuis en het plein zou ook deze verbinding aangepakt worden. Eerder dit jaar gaf het college dit niet uit te kunnen voeren, omdat de kosten daarvan veel hoger zijn dan het budget van 250.000 euro.

De Alblasserdamse ouderenclubs lieten in oktober via een brief al weten daar zeer teleurgesteld over te zijn. Namens hen sprak de heer Gaal dinsdagavond tijdens de commissievergadering in. “De hoop op een fatsoenlijke opgang is de slappe bodem ingeslagen. In het proces hebben wij teleurstelling op teleurstelling ervaren. We hebben geprotesteerd tegen de verplaatsing van de bibliotheek naar het gemeentehuis. Er is ons toen een fatsoenlijk pad toegezegd en beloofd is beloofd. Gemeenteraad, neem uw verantwoordelijkheid.” 

Alternatieve route
Duidelijk werd dat ook de Alblasserdamse politiek met dit dossier worstelt. Vrijwel unaniem leeft er het gevoel dat de huidige situatie aangepakt zou moeten worden. Meerdere fracties kwamen met creatieve oplossingen. Zo had de ChristenUnie zelf een alternatieve route ingetekend, om zo de helling van de Opgang Nedersassen terug te brengen (zie foto bij dit artikel).

Met name CDA, PvdA en VVD riepen wethouder Arjan Kraijo op om het voorstel om Opgang Nedersassen niet of nauwelijks aan te pakken terug te nemen en met nieuwe alternatieven te komen, om zo de belofte aan de ouderen in te lossen. “Wij horen graag wat haalbaar is”, stelde Arco Strop (CDA). Alleen de SGP ging mee in het collegevoorstel. “Natuurlijk, een betrouwbare overheid is belangrijk, maar niet tegen elke prijs. Straks steken we weer veel geld in allerlei onderzoeken om dan te moeten constateren: het kan toch niet.”

Buitenlift
Het meest concreet was het voorstel van D66, al eerder naar voren gebracht: het aanbrengen van een ‘vandaalbestendige’ buitenlift bij de Hema, om zo de toegankelijkheid te vergroten. Remco de Boer: “In Sliedrecht is een soortgelijke lift onlangs aangebracht. De kosten daarvan waren 150.000 euro. Daarmee kunnen we de belofte die we gedaan hebben inlossen.”

Wethouder Arjan Kraijo liet duidelijk merken dat hij best verder wilde kijken, maar waarschuwde: “Onderzoeken kost geld, ambtenaren zijn duur. Je kunt dit niet gemakkelijk afdoen. Die les hebben we juist in dit proces geleerd. Vooraf een budget vaststellen en er dan achterkomen dat dat veel te optimistisch was, in die valkuil willen we niet nog een keer trappen. Daarom stel ik voor om allereerst de mogelijkheid van de lift goed tegen het licht te houden en dan vervolgens verder kijken welke opties er nog zijn.”

Geurt Mouthaan
Redacteur/fotograaf van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl. Tevens betrokken bij Het Kontakt Media (Special Products).
Volg @GeurtMouthaan op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier