Afbeelding
Foto:

Raad Papendrecht dringt aan op algeheel verbod PFAS

Algemeen 173 keer gelezen

PAPENDRECHT • Een ruime meerderheid van de gemeenteraad van Papendrecht vindt dat er op termijn een algeheel verbod op het gebruik van de giftige stof PFAS moet komen.

Tot die tijd moet het RIVM de strenge regels van de Europese Voedselautoriteit overnemen over de uitstoot van PFAS.

Dat vinden PAB, CDA, OP, PvdA en GroenLinks, die met elkaar een motie indienden. Deze motie kreeg voldoende steun in de raad, waardoor het gemeentebestuur van Papendrecht ermee aan de slag gaat. De partijen vragen met de motie aan het college van B&W om namens de raad het Rijk en in het bijzonder de staatssecretaris voor Milieu op te roepen zo snel mogelijk nieuwe richtlijnen voor PFAS voor Nederland te laten vaststellen.

“Wij vinden dat wethouder Arno Janssen heel goed werk doet”, legt Leon van de Dool van CDA Papendrecht uit. Zijn partij was initiatiefnemer van de motie. Het CDA is blij dat de wethouder geen mogelijkheid onbenut laat om te benadrukken dat PFAS zich ophoopt in de regio, dat het in ons lichaam komt en dat het ons immuunsysteem aantast.

Leon: “Hij dringt al lang aan op terugdringing en afschaffing van PFAS. We wilden als vijf partijen hem hierin steunen, er was nog geen uitspraak van de raad. Concreet willen we dat het RIVM haast maakt met strengere normen, nu de Europese Voedselautoriteit daartoe heeft geadviseerd. Verder willen we dat de productie stopt, zodat we in Papendrecht weer veilig uit onze moestuin kunnen eten.”

Verder hopen de vijf partijen dat het protest tegen PFAS nu steeds luider wordt. “We hopen dat ook de buurgemeenten ons hierin steunen.” Het CDA is blij dat Staatssecretaris Stientje van Veldhoven een succesvolle lobby onderneemt in Europa en hamert op een totaalverbod.

Stientje van Veldhoven is overigens van D66. Deze partij is ook vertegenwoordigd in de gemeenteraad van Papendrecht. Maar lokaal stemde D66 tegen de motie. Fractievoorzitter Trijntje van Es noemde het een ‘media motie’ die overbodig is omdat er landelijk aan gewerkt wordt. Die mening werd gedeeld door de ChristenUnie, die daarom ook tegenstemde. Ook SGP en VVD stemden niet in met de motie. Samen vormen deze partijen een minderheid in de Papendrechtse raad.

Voor Ruud Lammers van Onafhankelijk Papendrecht (OP) is het aannemen van de motie een bijzondere opsteker. “Ik ben er ontzettend blij mee. We hebben de hoge uitstoot van PFAS in het verleden al diverse malen aangekaart in de Papendrechtse raad, maar kregen nooit een meerderheid voor ons standpunt. Ik ben blij dat er nu meer massa in de raad is die aanstuurt op een verbod op PFAS.”

Het zal volgens Lammers overigens nog wel even duren voordat de strengere Europese richtlijnen in Nederland doorgevoerd kunnen worden. Om over een totaalverbod nog maar niet te spreken. Ruud: “Het RIVM heeft het nu nog hartstikke druk met corona, ik verwacht dat ze pas over een aantal maanden gelegenheid hebben om zich hierover te buigen.”

De uitstoot van PFAS en de gerelateerde stof GenX wordt jarenlang gedaan door chemiebedrijf Chemours in Dordrecht.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Zestien pupillen van AAA presteren goed bij eerste competitiewedstrijd Sport 7 uur geleden
Afbeelding
Jongen belandt onder betonwagen na aanrijding op rotonde in Alblasserdam; komt net niet onder de wielen terecht 112 7 uur geleden
• Het monument van de Mission Belle.
Presentatie van herdruk boek Mission Belle in Nieuw-Lekkerland Nieuws 7 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden