• De raadszaal in Papendrecht.
• De raadszaal in Papendrecht. Foto: Aangeleverd

OP noemt belrondje om digitaal te vergaderen achterkamertjespolitiek

Algemeen 246 keer gelezen

PAPENDRECHT • De fractie van Onafhankelijk Papendrecht (OP) is tegen de manier waarop de gemeente besloten heeft om op maandag 26 oktober digitaal te gaan vergaderen.

Via een belrondje naar de fractievoorzitters van de partijen die in de gemeenteraad zitten, werd besloten om de vergadering van de commissie Algemene Bestuurlijke Zaken (ABZ) niet fysiek, maar digitaal te laten plaatsvinden. De aangescherpte coronamaatregelen liggen hieraan ten grondslag.

“Onze fractie staat op het standpunt dat er eerst een raadsbesluit zou moeten vallen alvorens overgegaan kan worden tot het systeem van digitaal vergaderen bij de commissies”, betoogt fractievoorzitter Ruud Lammers van OP.

Hij refereert aan de afspraak in Papendrecht dat de raadsvergaderingen digitaal kunnen plaatsvinden, al heeft dat niet de voorkeur van OP, en dat commissievergaderingen fysiek plaatsvinden. Op deze wijze krijgen insprekers tijdens commissievergaderingen de kans om van zich te laten horen.

Lammers: “Dat leidt er als vanzelf toe dat de commissie ABZ van maandag 26 oktober zoals gepland fysiek zou behoren plaats te vinden en dus niet digitaal.”

“Feitelijk is deze procedure in onze ogen ‘achterkamertjespolitiek’, omdat er geen formeel raadsbesluit aan ten grondslag ligt. Ook heeft de voltallige raad, dus inclusief de raadsleden die geen lid van het fractievoorzittersoverleg zijn, hierover geen uitspraak kunnen doen”, betoogt Lammers. “Populair gezegd worden de spelregels veranderd tijdens het spel. En wij zijn daar geen voorstander van. De wetgever maakt het immers nog steeds mogelijk om fysiek te vergaderen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Buurman blust brand in woning P.C. Hooftlaan in Papendrecht 112 17 apr, 16:34
• Annemarie van Heijningen met haar hond Siem.
'Dat doet-ie anders nooit' van Annemarie van Heijningen uit Alblasserdam: Komisch boek met een boodschap Nieuws 17 apr, 14:21
Afbeelding
Qbuzz voert actie voor veiligheid en zet treinen, trams en bussen zaterdag drie minuten stil Nieuws 17 apr, 14:08

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden