Afbeelding
Foto:

Groot deel Papendrechtse raad wil strengere regels voor uitstoot PFAS

Algemeen 187 keer gelezen

PAPENDRECHT • Vijf partijen in de gemeenteraad van Papendrecht willen dat het RIVM de nieuwe, strengere regels van de Europese Voedselautoriteit overneemt over de uitstoot van PFAS. Op den duur moet er een algeheel verbod komen op PFAS.

De vijf partijen zijn PAB, CDA, OP, PvdA en GroenLinks. Zij dienen een motie in op donderdag 12 november tijdens de eerstvolgende gemeenteraadsvergadering aan de orde komt.

De vijf partijen hebben geconstateerd dat de normering van het RIVM achterloopt bij die van de Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA). Zij hebben het advies voor PFAS fors aangescherpt

“Het is zeer ongebruikelijk is dat in Nederland wordt afgeweken van de formele normen van de Europese Commissie”, aldus de vijf partijen, terwijl zij vinden dat het steeds duidelijker wordt dat de PFAS-familie (o.a. PFOA en GenX) zich opstapelt in de natuur, ons voedsel en uiteindelijk in ons lichaam en daar schade toebrengt aan ons afweersysteem.

“De neerslag en concentraties van PFAS en aanverwante stoffen in onze regio en in Papendrecht komen meer voor dan elders in Nederland”, aldus PAB, CDA, OP, PvdA en GroenLinks. “De inwoners in onze regio en dus ook in Papendrecht kunnen daardoor een verhoogd risico lopen.

De huidige aanbeveling van het RIVM om niet te veel en niet te vaak groenten en fruit uit de eigen moestuin te eten, zorgt voor verwarring en onduidelijkheid voor de inwoners. Daarom vragen de partijen aan het college van B&W om namens de raad het Rijk en in het bijzonder de staatssecretaris voor Milieu op te roepen zo snel mogelijk nieuwe richtlijnen voor PFAS voor Nederland te laten vaststellen.

Op basis van deze nieuwe richtlijnen moeten de huidige aanbevelingen voor de regio Drechtsteden worden herzien. Verder moet met kracht in Europees verband doorgegaan worden met het zeer gewaardeerde proces om te komen tot een verbod op de productie van de brede familie van PFAS-stoffen.

Verder verzoeken de partijen het college om namens de raad deze motie onder de aandacht te brengen bij onze buurgemeenten Sliedrecht en Dordrecht.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Politie pakt Papendrechter op bij oprollen internationaal phishing-netwerk Nieuws 18 apr, 11:24
Afbeelding
Gratis autobanden oppompen op parkeerplaats Sportcentrum Papendrecht: in alle opzichten mileuvriendelijk Nieuws 18 apr, 08:17
Afbeelding
Buurman blust brand in woning P.C. Hooftlaan in Papendrecht 112 17 apr, 16:34

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden