Logo hetkontakt.nl/klaroen
<p>• Het Willem de Zwijger College. Foto: Bert Bons</p>

• Het Willem de Zwijger College. Foto: Bert Bons

(Foto: Bert Bons)

VO-scholen in Papendrecht werken aan verbeteren ventilatie

  •   keer gelezen

PAPENDRECHT • Zowel op het Willem de Zwijger College als op de beide vestigingen van De Lage Waard in Papendrecht wordt gewerkt aan het verbeteren van de ventilatie.


Het Rijk heeft 360 miljoen beschikbaar gesteld voor het verbeteren van de ventilatie in scholen. Het onderwerp is actueel geworden vanwege corona. Goede ventilatie is belangrijk om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan.

Uit onderzoek is gebleken dat zo’n 11 procent van de onderzochte schoolgebouwen niet voldoet aan de wettelijke ventilatienormen, maar veel scholen zijn nog bezig de situatie op hun locatie te onderzoeken.

Dat geldt in Papendrecht in ieder geval voor De Lage Waard, waar momenteel een onderzoek loopt naar ventilatie. Dat bleek donderdag 15 oktober tijdens de commissievergadering Samenleving in Papendrecht, toen de fractie van Papendrechts Algemeen Belang (PAB) bij monde van Bianca de Heer vragen stelde over dit onderwerp.

Wethouder Kees de Ruijter reageerde kort op de vragen van het PAB. De Ruijter stelde als eerste dat de verbeterplannen voor ventilatie op scholen landelijk gecoördineerd wordt. Gemeenten zijn dus niet direct betrokken hierbij.

Wethouder De Ruijter: “Alle scholen hebben het advies gekregen om de ventilatie te controleren. Als ze vragen hebben, kunnen ze terecht bij de GGD om advies te vragen.”

Verder vertelde de wethouder dat De Lage Waard een extern bureau ingeschakeld heeft om onderzoek te doen naar de situatie van de ventilatie op de school.

Het Willem de Zwijger College heeft al onderzoek laten doen naar de luchtkwaliteit en ventilatie in de school, laat directielid Aat van Genderen van deze school weten. “Het beeld is dat de ventilatie op orde is. Het gebouw wordt geventileerd door ouderwets de ramen en deuren open te zetten. Daar zijn goede afspraken over gemaakt.”

Door de maatregelen bij de start van de school, bijvoorbeeld de aanpassing van het rooster en kleine groepen, worden de lokalen minder intensief gebruikt en is er tijd om tussentijds te ventileren. “Het gevoel dat we zo veilig mogelijk werken is bevestigd door de onderzoeker”, vervolgt Van Genderen. Verdere maatregelen die de school nog zal nemen, zijn het meer op grote schaal plaatsen van CO2 meters en in de sportvleugel zullen extra openslaande ramen worden bijgeplaatst. Enkele lokalen worden helemaal niet gebruikt.

“We maken veel extra kosten, maar vinden dit nodig om het vertrouwen bij ouders, docenten en leerlingen vast te houden”, vervolgt Aat van Genderen. “Scholen worden geacht open te blijven. Onze docenten nemen elke dag het risico om naar school te komen. Het is goed dat iedereen zich dat beseft, want dit verdient groot respect.”

De 360 miljoen euro die het Rijk beschikbaar gesteld heeft voor het verbeteren van de ventilatie op scholen voor voortgezet onderwijs, dekt overigens maar voor 30 procent de kosten die scholen moeten maken. Van hen wordt verwacht dat ze 70 procent van de kosten zelf opbrengen.

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier