Logo hetkontakt.nl/klaroen
• Het voetpad langs de Nedersassen.
• Het voetpad langs de Nedersassen. (Foto: Bert Bons)

Ouderenbonden pleiten ondanks afwijzing voor goed pad Nedersassen

  •   keer gelezen

ALBLASSERDAM • De ouderenbonden PCOB en SSAA in Alblasserdam en de Adviesraad Sociaal Domein zijn het absoluut niet eens zijn met het huidige standpunt van B&W en de raad om voorlopig niets te doen aan de opgang Nedersassen.


De drie belangenorganisaties voor ouderen en gehandicapten in Alblasserdam hebben een brief aan het gemeentebestuur en de raadsleden gestuurd, in de hoop dat men bereid is het standpunt te wijzigen.

In 2019 zijn de beide ouderenbonden en vertegenwoordigers van Adviesraad Sociaal Domein gevraagd mee te denken over de toegang tot Cortgene, waar het gemeentehuis en sinds kort ook de bibliotheek gevestigd zijn.

Lift
De meest efficiënte oplossing voor een verantwoorde toegang voor mensen met een rollator of scootmobiel zou een lift zijn die de bewoners van Alblasserdam, die daar behoefte aan hebben, van niveau Makado naar Cortgene kan brengen en terug. Een oplossing die de gemeente Sliedrecht voor haar inwoners heeft gevonden bij de Kerkbuurt aldaar.

Al gauw is in de gesprekken met de betrokken ambtenaren gebleken dat dat in Alblasserdam geen haalbare kaart is. Dat werd te duur.

Hellingshoek
Naar aanleiding van het al bestaande voorstel van de gemeente is, samen met ambtenaren, een oplossing gevonden in de mogelijke uitvoering van een zigzaggend pad, waarbij de hellingshoek niet groter zal zijn dan de landelijke richtlijnen voor gehandicapten aangeven. De stijgingshoek mag dan maximaal 4 procent zijn.

Slappe ondergrond
De gemeenteraad heeft hiermee ingestemd op 26 november vorig jaar. De kosten werden toen geraamd op ongeveer 250.000 euro. Bij nadere bestudering van dit plan is echter gebleken dat dit niet uitvoerbaar is wegens de slappe ondergrond. De extra kosten voor een goede fundering kosten ongeveer 520.000 euro, waarmee de totale kosten op 770.000 euro zouden komen.

Aanpassing
Het enige idee dat is overgebleven, is een aanpassing van het huidige pad Nedersassen, waarbij de hellingshoek niet de voorgeschreven 4 procent kan halen, maar door een iets langere uitloop bij het carillon het toch gemakkelijker zal zijn voor ouderen en mindervaliden met een rollator of scootmobiel om boven te komen dan in de huidige situatie. In het overleg met de ambtenaren in juni is zelfs geopperd dat een iets breder pad met een leuning in het midden en één of meer rustplaatsen mogelijk is.

“Wat schetst echter onze verbazing en diepe teleurstelling als we uit de krant moeten vernemen dat het college van Burgemeester en Wethouders dit plan niet laat doorgaan op een kleine aanpassing op Cortgene-niveau na”, aldus de PCOB, SSAA en de Adviesraad Sociaal Domein in hun brief aan de raad en het gemeentebestuur.

Gemiste kans
“Wij als ouderenbonden en vertegenwoordigers van de Adviesraad Sociaal Domein vinden het een gemiste kans om de wat minder mobiele burgers van Alblasserdam tegemoet te komen omdat een verbeterd Nedersassen nu wordt weggestreept. Het is notabene de enige op- en afgang in het centrum van Alblasserdam om naar Landvast, het gemeentehuis, bibliotheek of winkels in die omgeving te komen.”

Via de Plantageweg en de Blokweerweg is het ook mogelijk, maar dit zijn geen gemakkelijke wegen om bij het gemeentehuis en andere openbare voorzieningen te komen. Er is gesuggereerd dat er ook gebruik kan worden gemaakt van de wijkhopper, maar die mag vanaf 1 januari 2021 alleen door mensen met een medische indicatie gebruik worden.

PCOB, SSAA en de Adviesraad Sociaal Domein vinden dat het gemeentebestuur van Alblasserdam haar inwoners behoorlijk in de steek laat en pleit voor een herziening van het standpunt.

Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5