Logo hetkontakt.nl/klaroen
Foto: aangeleverd

CDA en D66: ‘Zwemmen in buitenhaven Alblasserdam ís al verboden’

  •   keer gelezen

ALBLASSERDAM • Het verzoek van Watersportvereniging Alblasserdam (WSVA) en Watersport Alblasserdam (WSA) om het zwemmen in de buitenhaven te verbieden is niet nodig; het ís al verboden. Dat stelden CDA en D66 dinsdag tijdens de commissievergadering.


 De verenigingen stellen dat het zwemmen zorgt voor overlast en onveilige situaties. ‘Er zijn zwemmers die vanaf het hoogste bordes van Landvast springen. Er worden stootwillen, trapjes, etc. beschadigd van de steigers van WSVA en WSA. Verder zijn er klachten over samenscholingen, het leegspuiten van een brandblusser, gevaarlijke situaties bij de ophaalbrug, etc.’ 

In een reactie op een vraag van D66 stelde het college op basis van de informatie van de Omgevingsdienst Midden-Holland dat het zwemmen in de buitenhaven niet verboden is. Arco Strop (CDA): “Maar Rijkswaterstaat geeft heel duidelijk aan dat zwemmen op veel plaatsen, waaronder havens, verboden is. Een verbod is dus al van kracht.”

Ontheffing
Remco de Boer (D66) vulde hem aan: “Wij zijn ook gaan graven en belandden bij het Binnenvaart Politie Reglement. Ook daarin wordt verboden te zwemmen in havens. Het is mogelijk daarop een ontheffing te verlenen, maar die staat zeker niet in onze APV. Het is dus gewoon al verboden.”

Wethouder Arjan Kraijo gaf aan dat de inbreng van D66 en CDA zou kunnen kloppen. “Het zou zomaar kunnen dat het al verboden is. We hebben het uitgezet bij de politie en zoeken nog naar het juiste antwoord. We gaan dat verder uitzoeken en komen daar zo snel mogelijk bij u op terug. Wel is het zo dat als er een verbod komt handhaving een lastig punt is. Het is wat betreft overlast geen focusgebied.”

Daadkracht
Partijgenoot Arco Strop vond die reactie iets te mager. “Er is in juli al een gesprek geweest met de verenigingen en andere belanghebbenden. Ik begrijp dat u het juridisch supergoed wilt regelen, maar dit lijkt me toch wel heel er duidelijk. En wat betreft de handhaving: er af en toe langsrijden in de zomer en communiceren: ‘Jongens, het is hier verboden om te zwemmen’ kost niet zo heel veel inzet. Ik zou graag iets meer daadkracht zien.”

Namens de SGP vroeg Harrold van Vliet zich af of de focus niet teveel op een verbod gericht was. “Want wordt de overlast wel veroorzaakt door de zwemmers of misschien ook door andere groepen? Kunnen we ons niet beter richten op het tegengaan van de overlast in plaats van het zwemmen te verbieden?”

Gevaarlijk
In reactie daarop wees Strop op de veiligheid. “Het zwemmen in de buitenhaven is ook gevaarlijk, onder meer door de stromingen in de rivier. En als ze van het bordes van Landvast springen, zie je niet altijd wat eraan komt. Dat aspect moeten we zeker ook meenemen.”

Wethouder Arjan Kraijo beloofde de commissieleden zo snel mogelijk met uitsluitsel te komen of zwemmen in de buitenhaven al dan niet verboden is.

Geurt Mouthaan
Redacteur/fotograaf van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl. Tevens betrokken bij Het Kontakt Media (Special Products).
Volg @GeurtMouthaan op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5