Logo hetkontakt.nl/klaroen
<p>• Janny den Besten met haar twee nieuwste boeken.</p>

• Janny den Besten met haar twee nieuwste boeken.

(Foto: Aangeleverd)

Nieuwe roman en kinderboek van Janny den Besten uit Nieuw-Lekkerland

  •   keer gelezen

NIEUW-LEKKERLAND • Dit najaar zijn er opnieuw twee boeken van de hand van Janny den Besten uit Nieuw-Lekkerland verschenen, namelijk Vlinderlicht en Griezelpap en prutspinazie, een roman en een kinderboek. De schrijfster stroomt over van ideeën en is voorlopig nog lang niet uitgeschreven.


Hoewel Janny den Besten (1955) altijd al kinderverhalen schreef die in een jeugdtijdschrift gepubliceerd werden, schreef ze haar debuut pas toen ze 54 jaar was. In ‘Een glimlach door mijn tranen heen’, vertelde ze over haar ervaringen met borstkanker. Na dit autobiografische boek was het hek van de dam. Sinds 2013 verschijnen er elk jaar romans en kinderboeken van haar hand bij Uitgeverij De Banier. Nadat ze in gedachten de boeken even geteld heeft, meldt ze: “De stand is momenteel gelijk. Negen romans en negen kinderboeken.”

Uitleven
“Het is moeilijk om te zeggen wat ik het liefste schrijf. In de kinderboeken van de Jens-en-Jolienserie kan ik me helemaal uitleven wat humor betreft, maar de romans kan ik met mijn hele hart schrijven. Griezelpap en prutspinazie, voor kinderen van 9 tot 12 jaar, zit daar tussen in. Dit jeugdboek speelt zich af in 1955. Hoofdpersoon Bart moet voor zijn gezondheid naar een vakantiekoloniehuis waar hij griezelt van de pap met vellen en de slappe spinazie en daarom besluit om weg te lopen. Hoe ik op dit idee kwam? Vorig jaar schreef ik Duinvlinder, mijn roman over Maartje die als volwassene nog trauma’s heeft over haar tijd in zo’n zelfde tehuis. Veel kinderen hadden de tijd van hun leven in zo’n huis, maar anderen vonden het er verschrikkelijk. Toen ik research deed naar die tehuizen, kwam ik op internet schrijnende verhalen tegen van mensen die trauma’s overhielden aan deze tijd, zoals bijvoorbeeld verlatingsangst of angst voor grote ruimtes.”

Psychologische roman
Het genre waartoe Janny’s romans behoren is dat van de psychologische roman. Haar nieuwe boek Vlinderlicht is daar een duidelijk voorbeeld van. De schrijfster kon de persoon van zuster Els uit Duinvlinder niet loslaten en vroeg zich af waardoor deze vrouw zo akelig tegen de kinderen deed. Janny: “Ik deed onderzoek naar het onderwerp verbittering op internet en in allerlei boeken. De oorzaak van de bittere gevoelens van ‘mijn’ zuster Els lag duidelijk in haar jeugd. Meer en meer ging ik Els begrijpen en, het klinkt misschien gek, ik ging ook werkelijk om haar geven! Het gevolg werd Vlinderlicht, het tweede deel van de drieluik. Het is de bedoeling dat in het najaar van 2021 deel 3 van de serie verschijnt met als hoofdpersoon Janneke, met wie ogenschijnlijk niets mis is, maar die toch ook haar eigen troubles heeft.”

Meer tijd om te schrijven
Sinds Janny gestopt is met haar werk als leerkracht aan basisschool De Wegwijzer in haar dorp, heeft ze meer tijd om te schrijven. Daar komt ook nog deze corona-tijd bij waarin de agenda minder gevuld is met afspraken. Janny betreurt het dat een aardig aantal presentaties en gastlessen op scholen geschrapt moest worden. “Collega-schrijvers en ik zeggen weleens dat dit de ‘krenten in de pap’ zijn. Het is zo superleuk om met kinderen te praten over het schrijven van boeken. Ik zie er echt naar uit dat dit volgend jaar misschien weer mogelijk is!” Aan de andere kant geeft corona-tijd wel meer rust. Ik heb nog nooit zoveel gefietst en gewandeld als het afgelopen jaar en ja, als ik buiten ben, komen vaak de ideeën!”

De roman Vlinderlicht en het kinderboek Griezelpap en prutspinazie (9 tot 12 jaar) zijn beide uitgegeven bij De Banier. Ze zijn verkrijgbaar of te bestellen bij elke boekwinkel voor de prijs van respectievelijk € 17,95 en € 10,95.

Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5