• De omhelzing van Roy Hoornweg en Joshua Cheptegei.
• De omhelzing van Roy Hoornweg en Joshua Cheptegei. Foto: Dan Vernon

Wereldrecord op 10 km: voor kwart mede mogelijk gemaakt door Roy Hoornweg

Algemeen 179 keer gelezen

PAPENDRECHT • “Het is gewoon gelukt! Wat was woensdag 7 oktober een euforische avond, een avond om nooit te vergeten!”, het zijn de woorden van Roy Hoornweg uit Papendrecht, die terugblikt op zijn bijdrage in het wereldrecord van Joshua Cheptegei uit Oeganda op de 10 kilometer.

“Er lag zoveel druk op en als het dan allemaal goed valt en klopt dan kan de atletieksport zó mooi zijn. Een teamprestatie van wereldklasse, met als resultaat een nieuw wereldrecord op de 10.000 meter. 26 minuten en 11 seconde. Ongelooflijk wat een tijd!”

In de wolken
Na deze eerste reactie is hij ook na enkele dagen nog steeds in de wolken en dit zal nog een tijdje zo blijven. “Er komen zoveel mooie dingen op mij af op dit moment. Zo zijn er afgelopen vrijdag tijdens mijn werk in de boomgaard van De Heerlijkheid van Papendrecht opnames gemaakt door RTV Rijnmond voor zowel de radio als tv. Zondag heb ik meegedaan aan een virtuele run van de NN Running Day. Hiervoor had ik gekozen om de kwart marathon van Rotterdam te lopen.”

Terug naar de wedstrijd vorige week woensdag. Roy: “Zoals gezegd, de druk was enorm. Door de coronatijd zijn bijna alle wedstrijden afgelast. Daardoor was er meer ruimte om hard door te trainen en records te gaan pakken.” Deze wedstrijd in Valencia was speciaal opgezet voor Joshua Cheptegei. De naam van de wedstrijd: NN World Record Day. Alles stond of viel met de uitslag van deze race.

Er naartoe geleefd
“Je leeft er helemaal naar toe, het moeilijke aan alles is dat het woensdag 7 oktober om 21.55 uur moet gebeuren. Niet 5 minuten eerder en zeker geen 5 minuten later. Het lichaam is fit, de trainingen zitten in de benen, maar dat ene moment als je daar aan de start staat. Er schiet van alles door je hoofd, de spanning stijgt, het publiek dat kijkt en ook iets verwacht. Dat moment gaat het startschot en dan ga je. Het moet goed gaan, gelijk in het ritme, de eerste doorkomst tijd 1.03.04, bijna perfect. Vier honderdste te langzaam, een opluchting, nu dit tempo zolang mogelijk vasthouden en zo strak mogelijk lopen. Je doet het voor Joshua, voor een wereldrecord, hier heb je voor getraind. Tweede doorkomst 2.05.96. Wauw! Perfect! Doortrekken, de benen worden zwaarder maar je kan blijven gaan, niet vergeten te genieten. De derde ronde ook perfect. Ronde vier pakken we ook nog mee, het zuur komt inmiddels uit de oren, je trekt op je tandvlees nog 150 meter door en dan is de koek op. De volgende haas neemt het over en ik weet dat het erop zit. Vanaf half mei is hier naar toegewerkt en dan lukt het gewoon. Een geweldig gevoel. Joshua blijft maar gaan, weer een ronde en nog één, houd hij het vol? Nog twee kilometer te gaan, bij elke ronde die hij passeert kan ik niet stil blijven staan. Iedereen wordt enthousiaster en je voelt dat er iets moois gaat gebeuren. Nog een kilometer te gaan, dit kan hij toch niet meer weggeven. Laatste ronde, hij gaat het doen, hij gaat het gewoon doen! De tranen staan al in mijn ogen, Joshua finisht 26.11.00 minuten over 10.000 meter. Wat is dit ontzettend hard!”

My friend
Daarna gebeurt er van alles. Pers, media, de verslaggever die helemaal uit zijn dak gaat. Joshua wordt gefeliciteerd aan alle kanten. Roy: “Dan ziet hij mij, zijn ogen worden twee keer zo groot. Hij is blij. ‘Roy, my friend’, zegt hij en geeft mij de beste omhelzing die ik kan wensen. De drie keer wereldrecords. Hiervóór was ik er ook bij, dit is de beste atleet allertijden op de lange afstand en hij is net zo trots op mij als ik op hem.”

“Het mooiste moment van de avond moet nog komen. Na alle verplichtingen zoals dopingcontrole, ererondes, heel veel foto’s en omhelzingen, wordt de cooling down gestart. Joshua en ik lopen over het veld. Samen, geen pers, geen foto’s, geen fans, alleen Joshua en ik. Er wordt niet veel gezegd, maar wat er gezegd wordt is krachtig, respectvol en zeer opgewekt. Het besef van beiden komt nu pas. Na drie rondes stoppen we ermee, geven elkaar nog een omhelzing en maken nieuwe plannen.”

“Wat een avond! Onvergetelijk!”

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Wethouder Arno Janssen.
Wethouder wil niet bemiddelen bij onrust Kraaihoek Noord in Papendrecht (maar wel overleggen) Nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
Kinderen adopteren oorlogsmonument in Alblasserdam en staan stil bij oorlog en vrijheid Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
PAB hekelt online enquête over windturbines: 'Je kan niet eens aangeven dat je tegen bent!' Nieuws 18 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden