Afbeelding
Foto: Fotoburo Martin Droog Gouda NL

Milieuvriendelijke sloop zuiveringsstation Oasen in Nieuw-Lekkerland

Algemeen 344 keer gelezen

NIEUW-LEKKERLAND • De sloop van het zuiveringsstation van Oasen aan de Middelweg in Nieuw-Lekkerland is begonnen.

Deze verouderde productielocatie van het drinkwaterbedrijf stamt uit de jaren zestig en maakt plaats voor een nieuw en toekomstbestendig drinkwaterzuiveringsstation. Het streven is om in 2023 klaar te zijn met de nieuwbouw.

Een deel van het gebouw en de drinkwaterreservoirs zijn al afgebroken. Sloopkranen en shovels zijn op dit moment druk bezig om de materialen en het puin zo goed mogelijk te scheiden. Projectleider Harm Kien van het drinkwaterbedrijf: “Recycling begint vooraan in het sloopproces. Alle materialen die vrijkomen worden direct met de kraan gesorteerd. Op die manier is Oasen in staat om 99% van het sloopafval geschikt te maken voor hergebruik.”

In ruim drie maanden tijd verdwijnt het hele zuiveringsstation met bijgebouwen onder de sloophamer. Aan het einde van het jaar verwacht Oasen gereed te zijn. Het lege terrein wordt daarna klaargemaakt voor de volgende fase van het nieuwbouwproject: het aanleggen van de fundering voor de volledige nieuwe productielocatie die het drinkwaterbedrijf hier gaat bouwen.

Fijnste filtratie
Het nieuwe station gaat het grondwater zuiveren met de Reverse Osmosis techniek. Dat is de fijnste membraanfiltratie op het gebied van waterzuivering. Het membraan houdt grote moleculen en ionen tegen en laat alleen watermoleculen door. Zo is Oasen op de toekomst voorbereid. Het zoete grondwater in West-Nederland wordt de komende jaren zouter door het stijgen van de zeespiegel. Met membraanfiltratie haalt het drinkwaterbedrijf ook dit zout uit het grondwater.

3 miljard liter
Met de sloop van het oude zuiveringsstation neemt Oasen afscheid van het gebouw met installaties dat van 1963 tot september 2020 het drinkwater verzorgde voor de inwoners van Alblasserdam, Papendrecht en Kinderdijk. Per jaar leverde het station 3 miljard liter drinkwater aan deze regio. Op 5 september kwam daar een einde aan toen wethouders Arno Janssen (Papendrecht), Peter Verheij (Alblasserdam) en Oasen-directeur Walter van der Meer de productielocatie uitzetten. Vanaf dat moment stroomt er zacht drinkwater uit de kranen van deze inwoners vanuit een ander zuiveringsstation van Oasen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Buurman blust brand in woning P.C. Hooftlaan in Papendrecht 112 17 apr, 16:34
• Annemarie van Heijningen met haar hond Siem.
'Dat doet-ie anders nooit' van Annemarie van Heijningen uit Alblasserdam: Komisch boek met een boodschap Nieuws 17 apr, 14:21
Afbeelding
Qbuzz voert actie voor veiligheid en zet treinen, trams en bussen zaterdag drie minuten stil Nieuws 17 apr, 14:08

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden