Afbeelding
Foto:
ingezonden mededeling

De voordelen van isoleren en mogelijkheden voor subsidie

Algemeen 130 keer gelezen

Isoleren heeft zijn voordelen. Daar moet je voor investeren, maar dat verdient zich snel terug. Bovendien zijn er subsidiemogelijkheden.

Isoleren lijkt een toverwoord, net als duurzaamheid dat is. Het mag dan populair klinken, beide zijn zinvol. Alleen al door het dichten van naden en kieren in je huis bespaar je op energiekosten, zo meent de Rijksoverheid, die het isoleren van woningen op alle mogelijke manieren stimuleert. Zo laat de overheid weten dat folie achter de radiator plakken en het isoleren van cv-leidingen in onverwarmde ruimten al een duit in het zakje doen. 

Dit zijn eenvoudige maatregelen die een beetje helpen, maar wil je het groter aanpakken dan is het raadzaam om na te gaan in hoeverre je huis bijvoorbeeld vloer-, dak- of muurisolatie heeft. Is dat niet het geval dan kan het goed zijn om in te grijpen. 

Bespaar en breng vloer-, dak- of muurisolatie aan
Kies voor isoleren met ofwel steenwol of glaswol. Behalve dat steenwol zorgt voor de nodige isolatie, is het ook nog eens brandwerend en zorgt het voor een verbeterde akoestiek. Het is tevens volledig recyclebaar, dus duurzaam. Het is overal toe te passen; voor het isoleren van het dak, de muren of de vloeren. 

Zo’n investering verdient zich terug. En datzelfde geldt voor isoleren met glaswol dat iets goedkoper is. Ook dit materiaal kan veelzijdig worden toegepast en is beschikbaar als platen en op rol. Het is een zacht materiaal dat eveneens brandwerend is en zorgt voor geluiddemping. Het is wel wat gevoelig voor vocht. 

Een derde mogelijkheid om de woning goed te isoleren is het aanbrengen van PIR-isolatie. Dit zijn platen met een aluminium toplaag dat een dampwerende werking heeft. Om die reden kunnen PIR platen met 2-zijdig aluminium op veel plaatsen toegepast worden.

Laat je goed informeren over de subsidiemogelijkheden
Dit zijn weliswaar financiële investeringen, maar die worden al snel terugverdiend omdat de stookkosten jaarlijks aanzienlijk omlaaggaan. Wie daar meer over wil weten: in veel gemeenten en regio’s zijn er zogenoemde energieloketten. De adviseurs van het Energieloket denken mee over de isolatie van je huis. Geen overbodige luxe om je daar goed over te laten informeren.

Wist je overigens dat de subsidiebedragen tijdelijk zijn verhoogd? Je komt voor tijdelijk verhoogde subsidiebedragen in aanmerking als minstens één van de minimaal twee isolatiemaatregelen (spouw, dak, gevel, vloer of glas) na 1 juni 2020 is uitgevoerd en betaald. Het tijdelijk verhoogde subsidiebedrag is beschikbaar van 1 juni 2020 tot en met 31 december 2020. 

Als particulier kon je al vanaf 2 september 2019 gebruikmaken van de subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH). Voor de SEEH zijn de bedragen ongewijzigd gebleven, maar het kan gunstig zijn dit eens te bekijken, en te zien wat de voorwaarden zijn. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Politie pakt Papendrechter op bij oprollen internationaal phishing-netwerk Nieuws 18 apr, 11:24
Afbeelding
Gratis autobanden oppompen op parkeerplaats Sportcentrum Papendrecht: in alle opzichten mileuvriendelijk Nieuws 18 apr, 08:17
Afbeelding
Buurman blust brand in woning P.C. Hooftlaan in Papendrecht 112 17 apr, 16:34

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden