Logo hetkontakt.nl/klaroen
• Johan Quik, Han Koolmees. Nicolette van der Weide en Greetje Heijstek.
• Johan Quik, Han Koolmees. Nicolette van der Weide en Greetje Heijstek. (Foto: Roel Teeuwen)

Roeien met de riemen die je hebt; poëzie langs de veerpont

  •   keer gelezen

NIEUW-LEKKERLAND • Aan de Veerdam bij het veer van Nieuw-Lekkerland naar Krimpen aan de Lek staat inmiddels het 21e gedicht van het project Dichter bij de Polder.


Een onthulling die vrijdagmiddag vanwege de coronavoorschriften met een klein publiek op corona afstand toch het karakter van een plechtige ceremonie kreeg. Namens de Lionsclub Alblasserwaard Souburgh sprak de president Johan Bickel het openingswoord en verwelkomde de gasten. Roel Teeuwen leidde de ceremonie in met het spreekwoord ‘Roeien met de riemen die men heeft’ en noemde de relatie met de huidige beperkingen, maar legde de nadruk dat dit spreekwoord vooral zegt dat je de mogelijkheden die er zijn en die als persoon hebt, moet benutten, want daarin ligt je kracht. De onthulling bestond uit het oppakken van vier roeispanen door elk van de sprekers zodat de tekst leesbaar werd.

Nicolette van der Weide vertelde dat naast de onthulling van deze middag er een vervolg komt op de Basisschool De Tuimelaar, waar drie groepen op deze zelfde locatie een gedicht gaan maken onder leiding van de vermaarde dichter/docent Jos van Hest uit Amsterdam. Hij ziet kans om alle leerlingen een prachtig zelf geschreven gedicht te laten maken wat ook in een bundeltje wordt uitgegeven. De leerlingen krijgen allemaal zo’n boekje wat in de winkel te koop is en in de bibliotheek te lenen is. Nicolette, cluster directeur van openbaaronderwijs Molenwaard (O2A5) verheugde zich om komende maand zo’n workshop mee te kunnen maken.

Greetje Heystek, voorzitter van de stichting Elshout, zei trots te zijn deze prachtige poëtische maar ook humoristische tekst die op deze, zo passende plek, nu te lezen is. Het eerst couplet van het lied van woordkunstenaar Drs. P ´De Veerpont´ is zo puur en aansprekend zodat de oudere generatie het allemaal kent en dat de nieuwe generatie tekst en songschrijvers zich weer door hem laten inspireren. Zij sprak de hoop en verwachting uit dat de buurt deze aanvulling van de prachtige rivierdijk zal waarderen en omarmen.

Wethouder Johan Quik prees dit initiatief van de Lionsclub en memoreerde dat vanuit de gemeente de wens bestaat om meer met cultuur te doen. “Dit project zei past zo prachtig in onze gedachten waarbij verschillende partijen samenwerken en een product neerzetten waar iedereen van kan genieten en ook het zo belangrijke stukje educatie meegenomen wordt. Het is voor onze jonge kinderen zo belangrijk om te gaan voelen hoe leuk taal kan zijn. En dat je iedereen van taal kan en mag genieten.”

Han Koolmees mocht de laatste roeispaan hanteren en legde de nadruk op het feit dat de Stichting Elshout ‘Goede Doelen Stichting Piet de Bruin’ dit project op deze plek mede gerealiseerd heeft. prachtig om op locatie een plek waar Piet de Bruin ook gewoond heeft dit gedicht neer te zetten. Waarbij hij extra verwees naar het bronzen bordje aan de voet van de betonnen sokkel waar Piet de Bruin met name genoemd wordt. Een monument om hem niet te vergeten.

Een video van de onthulling is terug te vinden op Youtube, onder de zoekterm Lions Club Alblasserwaard Souburgh.

Op de foto van links naar rechts Johan Quik, Han Koolmees. Nicolette van der Weide en Greetje Heijstek.

Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier