Logo hetkontakt.nl/klaroen
Foto: Aangeleverd
ingezonden mededeling

Waarom een mediator inschakelen bij een echtscheiding

  •   keer gelezen

Meestal beslis je niet zomaar opeens dat je wilt gaan scheiden. De beslissing valt niet zomaar uit de lucht: het zit er al langer aan te komen. En toch is het daadwerkelijk nemen van de stap nog een hele schok. 


Ineens zit je in een heel nieuwe levensfase. Een fase waarvan je niet weet wat je moet verwachten. Er moet zóveel geregeld en afgesproken worden, dat je al snel het overzicht kwijt kunt zijn. En dan vraag een vriendin ineens: “Hebben jullie ook een mediator?”. Misschien had je er zelf al over nagedacht, misschien ook niet. Een mediator. Wat is dat eigenlijk? En waarom wil je een mediator inschakelen bij een echtscheiding?

Wat is een mediator precies?
Voordat je een mediator inschakelt, wil je natuurlijk weten wat het precies is. Volgens de Dikke van Dale betekent mediator: ‘professionele bemiddelaar’. Een mediator is iemand die helpt om conflicten en ruzies op te lossen of te voorkomen. In het geval van een echtscheiding zorgt een mediator vooral dat de gesprekken op gang blijven. Er moet namelijk heel veel besproken worden en vaak spelen hier veel emoties bij. Het is dan fijn als een onpartijdig iemand helpt om met elkaar te blijven praten en compromissen te sluiten. Een mediator kan ervoor zorgen dat onderhandelingen sneller en soepeler verlopen en beide partijen tevreden zijn met de uitkomst. Een mediator staat niet aan jouw kant of aan de kant van je partner, maar is onpartijdig. Dit is anders dan een advocaat, die aan de kant staat van degene die hem in dienst heeft genomen.

Mediation tijdens je echtscheiding
Mediation werkt in de meeste situaties als een goede oplossing voor conflicten. Maar het werkt helaas niet altijd. Als de partners lijnrecht tegenover elkaar staan en beiden niet bereid zijn tot compromissen, kan een mediator niet helpen. Dan is een gang naar de rechter de enige oplossing. In het geval dat de partners nog wel in staat zijn tot het voeren van gesprekken en constructief mee willen denken aan oplossingen, is mediation juist een heel goed middel. Een mediator van Dé ScheidingsMediator heeft een goede training gehad en weet veel van alles wat geregeld moet worden rondom een echtscheiding. Zo is het mogelijk om de kosten van advocaten en een rechtsgang te besparen, doordat alles in der minne geschikt kan worden.

Zijn er kinderen betrokken bij de scheiding?
Zijn er ook kinderen betrokken bij de echtscheiding? Dan is een mediator helemaal belangrijk. Hij of zij kan helpen bij het opstellen van een goed ouderschapsplan. Dit plan is verplicht voor de ouders van minderjarige kinderen. In het ouderschapsplan leggen jullie vast wie wanneer de kinderen in huis heeft en worden afspraken gemaakt over alimentatie. Bovendien kunnen jullie ook afspraken maken over school en over andere belangrijke zaken in het leven van jullie kinderen. Een mediator kan helpen bij het invullen van de verschillende aspecten rondom het ouderschapsplan, zodat jullie ook in de toekomst een duidelijk document hebben om op terug te vallen. Zo hebben zowel jullie als ouders als de kinderen meer duidelijkheid over wat je kunt verwachten.

Scheiden is een grote stap. Een echtscheiding heeft vaak grote invloed op de verdere levensloop. Je wilt natuurlijk dat de echtscheiding zo snel en goed mogelijk verloopt. Daarbij is een mediator van groot belang. Met behulp van een mediator belanden jullie niet zomaar in een vechtscheiding. Bovendien worden alle belangrijke zaken duidelijk afgesproken en op papier gezet. Dat is niet alleen heel fijn voor nu, maar ook voor later.

Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5