• Burgemeester Paans legt de bloemen bij de gedenktsteen.
• Burgemeester Paans legt de bloemen bij de gedenktsteen. Foto: Bert Bons

Bloemen bij monument en overhandiging eindproduct gespreksmarathon ‘75 jaar Vrijheid’

Algemeen 251 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Burgemeester Jaap Paans van de gemeente Alblasserdam heeft maandagmiddag 28 september bloemen gelegd bij de gedenksteen voor Flight Lieutenant Jean-Noël Vandaele, die op 28 september 1944 om het leven kwam toen zijn Hawker Typhoon jachtvliegtuig neerstortte bij Alblasserdam.

De sterfdag van de Belgische vlieger vormde vorig jaar nog de start van een belangrijk herdenkingsjaar binnen de gemeente. Deze tragische gebeurtenis werd vorig jaar, precies exact 75 jaar later, herdacht met de onthulling van een herdenkingsbord langs de Kortlandsche Kade.

De gemeente hecht grote waarde aan het herdenken en eren van de oorlogsslachtoffers die gevallen zijn in de gemeente. Daarom werd de crash van het Hawker Typhoon jachtvliegtuig dit jaar opnieuw gehouden.

Na afloop van de ceremonie vertrokken de genodigden van deze plechtigheid naar de Rederij in Alblasserdam. Aangekomen in de Rederij overhandigde burgemeester Paans het eindproduct van zijn gespreksmarathon, 74 unieke gesprekken over vrijheid, aan de Historische Vereniging West-Alblasserwaard.

Zij zorgen ervoor dat de gesprekken bewaard en toegankelijk blijven voor de inwoners van Alblasserdam. Vervolgens opent burgemeester Paans samen met de Historische Vereniging de tentoonstelling ‘Hawker Typhoon’. Deze tentoonstelling is daarna ook voor inwoners te bekijken gedurende de openingstijden van de Rederij.

Vanaf 28 september zijn alle interviews die de burgemeester hield vanwege ‘75 jaar Vrijheid’ terug te bekijken en te beluisteren via YouTube: https://tinyurl.com/75jaarsamenvrij.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Vierde dwangsom voor gemeente Alblasserdam: rechter stelt Bewonersgroep Touwbaan weer in het gelijk Nieuws 6 uur geleden
Afbeelding
Aspergediner Kiwanis Alblasserwaard: smaakvolle avond voor het goede doel Nieuws 6 uur geleden
• Het bord met de QR-code bij het huis van Johan.
Inwoner Kinderdijk komt met eigen plan tegen parkeeroverlast: 'Het werkt!' Nieuws 6 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden