Logo hetkontakt.nl/klaroen
<p>&bull; De kleinste egel die de Egelopvang nu heeft.</p>

• De kleinste egel die de Egelopvang nu heeft.

(Foto: Nanda van Heteren)

Papendrechtse egelopvang heeft record aantal logees

  •   keer gelezen

PAPENDRECHT • “In deze coronatijd zijn er nog meer egels binnengebracht, de mensen zijn meer thuis en zien meer zieke, gewonde of zwakke egels in de tuin.” Beheerder Ferry van Jaarsveld van de Papendrechtse Egelopvang geeft aan dat de organisatie het drukker heeft dan ooit door meer logees en minder vrijwilligers.


In 2018 had de organisatie in totaal vijfhonderd diertjes te gast. Afgelopen jaar stond de teller op 766 beestjes. “Als ik kijk naar de hoeveelheid egels die wij opvangen, dan lopen we nu een maand voor ten opzichte van 2019. Momenteel hebben we 630 egels te gast gehad in heel dit kalenderjaar.” Van Jaarsveld verwacht op 31 december zo’n negenhonderd egels in totaal te hebben opgevangen in 2020. “Het is mooi dat we het zo druk hebben, dat betekent dat we de egels goed kunnen helpen. Tegelijk mogen we door de restricties rondom de pandemie met minder mensen werken. Dat zorgt voor extra drukte.”

Momenteel verblijven vooral baby’s en egels die zich voorbereiden op de winterslaap aan de Admiraal de Ruyterweg 1A. “Deze baby’s krijgen speciale melk zodat zij goed kunnen aankomen voor de winterslaap. De baby op de foto is de kleinste die we nu in huis hebben. Deze weegt honderdvijftig gram, maar moet zeshonderd gram zijn voor de winterslaap begint. Vandaar dat de egels puppymelk krijgen, hier zit minder lactose in dan in koeienmelk.”

Normaal gesproken worden de kleintjes al in april verwacht. “Nu begon dit pas in juli, maar ze komen nog steeds binnen. Ik heb hier geen verklaring voor. Wel hebben we de afgelopen tijd een verschuiving gezien, in maart kwamen vooral gewonde egels binnen.” Mensen zijn, in de ogen van de beheerder, zeer begaan met het lot van de diertjes. “We werden en worden geregeld gebeld op 088-3437230, omdat mensen zich zorgen maakte over een egel die zij bijvoorbeeld in de tuin hadden gezien. Doordat men meer thuis werkt en leeft, is dit aantal toegenomen. Voor ons is het heel fijn om eerst via de telefoon contact te hebben over het lot van de egel. Zo kunnen we bepalen of we deze moeten verzorgen of mensen zelf water en kattenbrokjes kunnen neerzetten om de egels te helpen in hun woonomgeving. Wij waarderen elk telefoontje, dus bij deze wil ik graag benadrukken dat iedereen altijd kan bellen naar de opvang voor advies.”

Nanda van Heteren

Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5