• Wethouder Bram Visser en gemeentesecretaris Femmy Jonker tonen de overeenkomst.
• Wethouder Bram Visser en gemeentesecretaris Femmy Jonker tonen de overeenkomst. Foto: Anne Marie Hoekstra

Molenlanden wil communiceren in klare taal

Algemeen 204 keer gelezen

MOLENLANDEN • De gemeente Molenlanden wil duidelijker gaan communiceren met inwoners en binnen de eigen organisatie. Wethouder Bram Visser en gemeentesecretaris Femmy Jonker ondertekenden daarom dinsdagmiddag 22 september de Direct Duidelijk Deal.

In de deal belooft de gemeente om zoveel mogelijk klare taal te gebruiken. Medewerkers krijgen momenteel een training in duidelijk taalgebruik.

Heldere brieven
Wethouder Visser vertelde dinsdagmiddag: "We hebben ons aangesloten bij de Direct Duidelijk Deal vanuit de centrale overheid. Er kan een slag gemaakt worden in het schrijven van korte en heldere brieven. We hopen dat ontvangers ook terugkoppelen en ons zullen vragen wat we precies bedoelen als er iets niet duidelijk is."

Workshops
Femmy Jonker legde uit: "Zowel werknemers als het college krijgen workshops. We bekijken brieven en gaan na hoe de tekst beter zou kunnen." Met een lach: "De workshops zijn al gestart en zijn hartstikke leuk."

 Juridisch taalgebruik
Omdat teksten vaak ook juridisch correct moeten zijn, is het niet altijd eenvoudig om begrijpelijke teksten te schrijven. Jonker: "Maar het kan vaak ook anders. We kijken eerst naar brieven en e-mails. Dit najaar starten we ook met raadsvoorstellen. Je moet een balans zoeken tussen een tekst juridisch laten kloppen en begrijpelijk laten zijn."

Communicatiemedewerker Ingeborg Voogt: "Het gaat niet alleen om woordkeuze, maar ook om zinslengte. We streven ernaar te schrijven op b1 niveau."

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Politie pakt Papendrechter op bij oprollen internationaal phishing-netwerk Nieuws 18 apr, 11:24
Afbeelding
Gratis autobanden oppompen op parkeerplaats Sportcentrum Papendrecht: in alle opzichten mileuvriendelijk Nieuws 18 apr, 08:17
Afbeelding
Buurman blust brand in woning P.C. Hooftlaan in Papendrecht 112 17 apr, 16:34

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden