Logo hetkontakt.nl/klaroen
• De foto waarmee Tafelronde 140 vorig jaar de intocht van Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten aankondigde.
• De foto waarmee Tafelronde 140 vorig jaar de intocht van Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten aankondigde. (Foto: Aangeleverd)
update

D66 wil Zwarte Piet in Papendrecht inwisselen voor roetveegpieten

  •   keer gelezen

PAPENDRECHT • Als het aan de fractie van D66 in Papendrecht ligt, wordt Zwarte Piet verbannen tijdens het komende Sinterklaasfeest. Dat blijkt uit een oplegnotitie aan de gemeenteraad, die op maandag 14 september besproken wordt tijdens de commissievergadering ABZ.


In Papendrecht is een jarenlange traditie van de intocht, waarbij Sinterklaas begeleid wordt door maar liefst 100 Zwarte Pieten, die opgemaakt zijn op traditionele wijze. Dus met pikzwarte schmink en veelal met rode lippen, nep kroeshaar en goudgekleurde oorringen.

Niemand kwetsen
De D66-fractie streeft naar een Papendrechtse samenleving waarbij een volksfeest, zoals Sinterklaas, een samenbindend effect heeft en niemand, al dan niet bewust, wordt gekwetst, buitengesloten, gepest of gediscrimineerd. Volgens D66 in Papendrecht gebeurt dit met Zwarte Piet en daarom moet die afgeschaft worden. Daarvoor in de plaats moet dan de roetveegpiet komen.

De gemeente Papendrecht heeft volgens D66 de middelen om Zwarte Piet te verbieden, omdat de gemeente de intocht voor een deel subsidieert. Daarnaast zou de burgemeester er volgens D66 voor kunnen kiezen om de intocht van Sinterklaas te boycotten wanneer er Zwarte Pieten bij zijn.

Steun neemt af
D66 Papendrecht noemt landelijke ontwikkelingen als voorbeeld. “De steun voor Zwarte Piet neemt onder de Nederlandse bevolking in rap tempo af, blijkt uit peilingen. Bedrijven, waaronder grote spelers als Bol.com, stoppen met het aanbieden van producten met referenties aan Zwarte Piet, Facebook en Twitter verbieden afbeeldingen met zwart geschminkte gezichten en andere stereotypen van bevolkingsgroepen, het Sinterklaasjournaal schakelt over op alleen roetveegpieten en de premier van Nederland heeft zijn persoonlijke voortschrijdend inzicht op dit onderwerp met de bevolking gedeeld.”

Kanttekeningen
Ad Tromp van de fractie van PAB (Papendrechts Algemeen Belang), verreweg de grootste partij in de Papendrechtse gemeenteraad, plaatst op voorhand kanttekeningen bij de afschaffing van Zwarte Piet. Tromp vindt dat de intocht van Sinterklaas en zijn gevolg een zaak is van organisator Tafelronde 140 en dus niet van de gemeente Papendrecht.

Ad Tromp zou daarnaast graag willen weten wat de bevolking van Papendrecht vindt van Zwarte Piet en wil voorzichtig zijn met een oproep aan de burgemeester om Zwarte Piet te boycotten. Tromp: “Alvorens de gemeenteraad de burgemeester überhaupt daartoe zou oproepen is het misschien goed als de inwoners maar ook de kinderen van onze gemeente aan bod komen en hun adviserende mening geven.”

Peiling bevolking
“Moet Papendrecht over naar roetveegpieten bij de intocht van Sint Nicolaas en zijn gevolg? Of moet het blijven in Papendrecht zoals het was?”. Die vragen wil Ad Tromp neerleggen bij de Papendrechtse bevolking. Hij vraagt mensen te reageren via de email. Ad heeft mailadres a.tromp@p-a-b.nl..

Reactie Tafelronde 140
Robbert van Rooijen van Tafelronde 140 houdt zich op de vlakte over de Zwarte Pieten-discussie. “Ik denk zelf dat de belangrijkste vraag momenteel is of er wel een intocht plaats kan vinden met de huidige COVID-19 situatie. Of moeten we op zoek naar een andere vorm. Uit ervaring kan ik wel al aangeven dat wij ons niet zullen mengen in een politieke discussie.”

Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier