Afbeelding
Foto: Mike
ingezonden mededeling

Zijn Nederlanders het langst?

Algemeen 4.808 keer gelezen

De Nederlandse man behoort tot de langste mannen ter wereld. In de afgelopen 150 jaar is de Nederlandse man gemiddeld 20(!) centimeter langer geworden. Dit komt onder andere door de welvaart. Vanaf de 19de eeuw is de Nederlandse levenstandaard goed. Er is voldoende eten, goede zorg en ziektes komen minder voor. Ben je benieuwd waar de langste mannen wonen en waar ze het beste kleding kunnen kopen, zoals extra lange overhemden? Lees dan snel verder. 

De landen waar de langste mannen wonen, liggen allemaal in Europa en dan voornamelijk in Noord-Europa. Wij hebben de vijf langste landen ter wereld op een rijtje gezet. 

1. Nederland
Uit onderzoek is gebleken dat de Nederlandse man de langste man ter wereld is. Nederland kan dus zeggen dat ze het langste volk ter wereld zijn. Een gemiddelde Nederlandse man is 1.83 meter. Toch zijn er ook verschillen in Nederland. Onderzocht is dat mannen in Zuid-Nederland (Limburg, Noord-Brabant en Zeeland) gemiddeld 2 centimeter kleiner zijn dan de mannen in Noord-Nederland (Groningen, Friesland en Drenthe). Grappig voor zo’n klein land als Nederland.

2. Zweden
Op nummer twee van de langste mannen ter wereld staat Zweden. De Zweedse man wordt gemiddeld 1.81 meter. Er wordt wel eens gezegd dat door de invloed van de Vikingen de Zweedse man groot is geworden. Vikingen waren grote strijders rond 9de en 12de eeuw.

3. Denemarken
Op nummer drie staat een ander Scandinavisch land; Denemarken. De Deense man wordt gemiddeld 1.80m. Bovendien wordt Denemarken omschreven als het tweelingbroertje van Nederland. De Deense economie is net zoals de Nederlandse economie erg sterk.

4. Noorwegen
Op nummer vier staat nog een Scandinavisch land; Noorwegen. De gemiddelde Noor wordt 1.79 meter. En heeft daarmee een mooie plek 4 te maken in het overzicht van de langste mannen ter wereld.

5. Estland
De top vijf wordt afgesloten met Estland. De gemiddelde lengte van de mannen uit Estland is 1,78 meter. De invloed van Scandinavië neemt hier de laatste jaren toe, wat ook een verklaring kan zijn voor de steeds langer wordende bevolking.

En waar wonen de kleinste mannen?
De kleinste mannen wonen in het Aziatisch Oost-Timor. Oost-Timor is een eiland tussen Australië en Indonesië. De gemiddelde Oost-Timorese man wordt slechts 160cm. Dit is 23 cm kleiner de dan gemiddelde Nederlandse man. 

Wat daarnaast opvallend is, is dat Amerikanen traag groeien. De afgelopen honderd jaar zijn ze slechts zes centimeter gegroeid, gemiddeld gezien. In het jaar 1914 stond de Amerikaanse man nog op de derde plek, terwijl ze momenteel op plaats 37 staan.

Waar kopen lange mannen kleding, zoals overhemden?
Voor lange mannen is het niet altijd eenvoudig om kleding te vinden in een passende lengte maat. Zeker wanneer je als lange man een overhemd nodig hebt. De meeste overhemd merken maken overhemden voor de gemiddelde lengte van de Nederlander. Maar wanneer je als man 1.90 meter bent, wordt het al lastig om een geschikt overhemd te vinden. Lange mannen die op zoek zijn naar een geschikt overhemd kunnen terecht bij terecht bij mouwlengte7.com. Deze online shop biedt alleen maar overhemden aan met extra lange mouw. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Buurman blust brand in woning P.C. Hooftlaan in Papendrecht 112 17 apr, 16:34
• Annemarie van Heijningen met haar hond Siem.
'Dat doet-ie anders nooit' van Annemarie van Heijningen uit Alblasserdam: Komisch boek met een boodschap Nieuws 17 apr, 14:21
Afbeelding
Qbuzz voert actie voor veiligheid en zet treinen, trams en bussen zaterdag drie minuten stil Nieuws 17 apr, 14:08

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden