Logo hetkontakt.nl/klaroen
• De vliegtuigmolen van de familie Haverkort.
• De vliegtuigmolen van de familie Haverkort. (Foto: Aangeleverd)

Papendrechtse kermisfamilie teleurgesteld over afwijzing extra coronasteun

  •   keer gelezen

PAPENDRECHT • De Papendrechtse kermisfamilie Haverkort is teleurgesteld over de afwijzing van de gemeente Papendrecht voor een extra coronasteun van 9000 euro.

Het verzoek voor de extra ondersteuning van de gedupeerde kermisfamilie was vlak voor de zomervakantie gedaan door de fractie van Onafhankelijk Papendrecht (OP). De partij had het college verzocht om een bedrag van 9000 euro ter beschikking te stellen als subsidie of als gift, zodat de familie de kermisactiviteiten weer kan gaan opstarten.

Voortbestaan
De familie Haverkort heeft het geld nodig om het kermisbedrijf te kunnen laten voortbestaan. Ze bezitten een vliegtuigmolen en een suikerspinkraam, die normaal gesproken op kermissen staan door het gehele land. “We hebben 27 kermissen, maar die zijn nu allemaal afgelast”, vertelt mevrouw Haverkort. “Volgende week gaat er gelukkig weer eentje van start in Den Haag, maar dat is dan ook gelijk weer de laatste voor dit jaar. We willen heel graag ons eigen geld verdienen. Helaas lukt dat niet in deze tijd.”

De Papendrechtse kermisfamilie heeft een corona-uitkering ontvangen van de landelijke overheid, maar dat is precies genoeg om de huur van de stalling te betalen. “We hebben meer geld nodig om door te kunnen gaan en straks weer helemaal te kunnen opstarten. Het hoeft geen gift te zijn. Het mag ook een lening zijn. Nu de gemeente Papendrecht ons verzoek heeft afgewezen, gaan we proberen om via familie en vrienden wat te lenen. Maar dan heb je straks op 20 plekken wat lopen. Dat heeft niet onze voorkeur.”

Stoppen geen optie
De familie Haverkort peinst er overigens niet over om te stoppen met de kermis. “Stoppen is geen optie. Wij zijn onafhankelijke mensen. We reizen heel graag en mijn man zou nooit voor een baas kunnen werken. Dat houdt hij geen twee weken vol. Daarnaast zien we dat onze dochter ook het kermisbloed in haar aderen heeft stromen. Ze zit nu nog op school, maar als ze maar even kan, zit ze in haar suikerspinkraam.”

De fractie van Onafhankelijk Papendrecht (OP), die hulp geboden heeft bij de mislukte subsidieaanvraag bij de gemeente, is verbolgen over de afwijzing. "Een gemiste kans! Papendrecht had zich van haar solidaire kant kunnen laten zien maar heeft, als puntje bij paaltje komt, uiteindelijk geen eurocent over om deze kermisfamilie een hart onder de riem te steken", aldus Ruud Lammers, fractievoorzitter van OP.

Uitleg afwijzing
De gemeente Papendrecht legt de afwijzing van deze coronasteun uit in een brief. “Hoewel wij ons volledig beseffen dat de huidige economische situatie het uiterste vraagt van onze lokale ondernemers zijn wij helaas genoodzaakt dit verzoek om een opstartkapitaal van 9000 euro af te wijzen. De gemeente kan om juridische, financiële en principiële redenen niet ingaan op individuele steunverzoeken van ondernemers", zo staat te lezen in de brief van het gemeentebestuur van Papendrecht.

De brief vervolgt: "Een belangrijke motivatie hiervoor is dat dit zal leiden tot precedentwerking. Financieel kan de gemeente dergelijke garantstellingen niet waarmaken. Immers, ook andere ondernemers zijn veel inkomsten misgelopen en hebben vaak kostbare aanpassingen moeten doen in hun bedrijfsvoering. Ook hen zou dit recht dan toekomen. Op juridisch terrein voldoet een dergelijke transactie niet aan de regelgeving die gesteld wordt omtrent staatssteun. Toekenning van dit verzoek zou immers leiden tot oneerlijk voordeel ten opzichte van andere ondernemers door toedoen van de overheid.”

Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }