• Nikki (links) en Jolanda helpen ouders en kinderen bij de communicatie
• Nikki (links) en Jolanda helpen ouders en kinderen bij de communicatie Foto: Anne Marie Hoekstra

Hulp voor ouders en kinderen na echtscheiding

Algemeen 307 keer gelezen

PAPENDRECHT • Een echtscheiding is een crisis voor ouders en kinderen, zien Nikki van Gils en Jolanda Fortuin in hun Papendrechtse praktijken. Nikki is relatiemediator en scheidingsbegeleider, Jolanda coacht jongeren en kinderen bij het omgaan met de scheiding van hun ouders. Sinds kort werken ze samen.

In haar kleurige praktijk aan het Oosteind vertelt Jolanda wat hun doel is: “We willen alles op de best mogelijke manier regelen voor ouders en kinderen.” Nikki vult aan: “Beide ouders willen het beste voor hun kinderen, daarin hebben ze een gezamenlijk belang. Alleen zien ze niet altijd dat de ander ook het beste wil voor hun kind. Ik werk vooral met ouders, Jolanda met kinderen. Ons doel is dat de kinderen zo min mogelijk last hebben van een echtscheiding.”

Loyaal
Vaak denken ouders dat het best goed gaat met hun kind(eren), merkt Jolanda. “Tijdens de echtscheidingsprocedure lijkt dat vaak zo, maar achteraf merken ze dat hun kinderen vastlopen. Kinderen zijn altijd loyaal, ze laten hun ouders vaak niet merken wat ze graag willen omdat een ouder boos of verdrietig kan worden. Daarom vertaal ik de wens van een kind zo veilig mogelijk naar Nikki, zodat zij die kan meenemen in het gesprek met de ouders. Ik kan de boodschap anders overbrengen dan bijvoorbeeld een boze puber zelf zou doen.”

“Als kinderen twaalf zijn wordt hen gevraagd tegenover de rechter aan te geven hoe ze de verdeling van zorg willen. Ook daarover praat ik met kinderen. Ze tobben vaak met loyaliteit.”

Veerkracht
Nikki merkt dat ouders het na een scheiding nogal eens moeilijk vinden één lijn te trekken tegenover hun kinderen. “Toch is structuur bieden belangrijk. Ouders gaan vaak overcompenseren. Kinderen mogen bijvoorbeeld langer opblijven. Maar juist in zo’n onrustige periode is het belangrijk dat er geen uren verschil zit tussen bedtijden bij de ouders. Als ouders stabiel zijn, hebben kinderen niet snel problemen. Ze hebben grote veerkracht. Maar de situatie moet wel veilig zijn.”

Jolanda: “Kinderen hebben het meest last van spanning tussen hun ouders. En het is voor kinderen vervelend als ouders negatief over elkaar praten. Dat raakt een kind persoonlijk, want ze hebben de helft van hun genen van de moeder en de andere helft van hun vader.”

Huilen
Lichaamstaal verraadt meestal hoe een kind zich voelt, constateert Jolanda. “Ze kunnen met gebogen schouders binnenkomen en huppelend weer naar buiten gaan. Het kan zijn dat ouders het echt niet meer weten en dat een kind hier een uur zit te huilen, bijvoorbeeld vanwege een conflict met zijn vader. Na een gesprek met mij stel ik dan voor nog even met papa te praten. Als ze daarna weer als vrienden de deur uitgaan, geeft dat zo’n lucht in een gezin.”

“Kinderen zijn belast als ze hier binnenkomen”, vervolgt Jolanda. “Door ze de kans te geven zich te uiten en te vertalen wat ze willen, kan ik ze ontlasten. Dat vind ik heel fijn werk. Ik bespreek alles in kindertaal, Nikki in grote-mensentaal.”

Ander perspectief
De gesprekken helpen ouders om een situatie vanuit het perspectief van hun kind te bekijken. “Daardoor komen ze anders bij Nikki”, zegt Jolanda. Nikki: “Ouders hebben soms voor zichzelf al bepaald hoe ze de ouderschapsregeling willen. Als ze dan bij Jolanda horen wat er voor hun kind belangrijk is, ontstaat er vaak meer bereidheid om elkaar tegemoet te komen.”

Samenwerking
Over de manier waarop Jolanda en zij samenwerken zegt Nikki: “Het ligt eraan bij wie ouders het eerst komen. Ik geef tegenover ouders altijd aan dat het belangrijk is de mening van het kind mee te nemen in hun ouderschapsregeling en dat ze Jolanda daarvoor kunnen benaderen. Door de loyaliteit van kinderen komen ouders niet altijd te weten wat ze echt vinden.” Jolanda: “Als ik merk dat ouders ergens samen niet uitkomen, verwijs ik door naar Nikki.”

Gratis inloopavonden
De komende weken zullen Nikki en Jolanda drie keer een column schrijven in nieuwsblad Klaroen. Jolanda: “Ik zal onder andere over hechting schrijven. Een goede hechting met beide ouders is belangrijk en de omgangsregeling heeft daar invloed op.”De komende maanden houden Nikki en Jolanda zes keer een gratis inloopavond. De datums zijn te vinden op hun websites. Jolanda: “Ouders kunnen ons allebei een half uur spreken, samen of afzonderlijk. Inschrijven kan via onze sites.”

Voor meer informatie, data en inschrijvingen: www.kinderen-jongerencoach.nl en www.vangilsmediation.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Wethouder Arno Janssen.
Wethouder wil niet bemiddelen bij onrust Kraaihoek Noord in Papendrecht (maar wel overleggen) Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Kinderen adopteren oorlogsmonument in Alblasserdam en staan stil bij oorlog en vrijheid Nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
PAB hekelt online enquête over windturbines: 'Je kan niet eens aangeven dat je tegen bent!' Nieuws 23 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden