Logo hetkontakt.nl/klaroen
Foto: Aangeleverd
ingezonden mededeling

Een tiny house financieren: hoe werkt dat?

  •   keer gelezen

Als er één trend is die helemaal van nu is, is het wel de opmars van zogeheten tiny houses. De soms zelfvoorzienende woningen duiken op steeds meer plekken in Nederland op. Enigszins vanzelfsprekend neemt daarmee ook de vraag naar dit soort kleine huisjes toe. Onder potentiële nieuwe bewoners, maar ook onder particuliere investeerders.


Wat tiny houses betreft is er één ding dat we direct duidelijk moeten maken. Veel mensen denken dat zo’n huis goedkoop is. Dat is het relatief ook, maar tóch schrikt men naar verhouding vaak bij het horen van een vraagprijs van €50.000. Tenslotte is dat een bedrag dat niet iedereen zomaar op zijn of haar rekening heeft staan.

Een hypotheek aanvragen
In dat geval komt het woord hypotheek om de hoek kijken. In je gedachten, althans. Want in de werkelijkheid is het knap lastig om een hypotheek af te sluiten voor zo’n tiny house. Het feit dat banken en andere hypotheekverstrekkers niet staan te springen om hypotheken voor tiny houses te verstrekken, heeft meerdere redenen. Zo wordt een tiny house gezien als een verrijdbaar object. Om voor een hypotheek in aanmerking te komen, moet je woning aan de grond staan. Het wordt iets makkelijk wanneer je beschikt over een zogenoemde omgevingsvergunning, maar over het algemeen durven we te zeggen dat een hypotheek afsluiten voor een tiny house erg ongebruikelijk is.

Het kán zijn dat het aanvragen van een zakelijke hypotheek rondom een tiny house iets makkelijker is. Banken zijn wellicht sneller geneigd kapitaalkrachtige organisaties te helpen aan de aankoop van zo’n woning. Je bedrijfshypotheek berekenen kan in ieder geval geen kwaad. Je hebt dan in ieder geval een indruk van wat zo’n minihuis je als investeerder kan opleveren.

Persoonlijke lening of doorlopend krediet
Een lening of bedrijfslening aanvragen is een tweede mogelijkheid om toch aan de broodnodige financiën voor een tiny house te komen. Je hebt daarin twee keuzes: een persoonlijke lening óf een doorlopend krediet. Een persoonlijke lening is de simpelste leenvorm. Je doet een verzoek tot een bepaald bedrag, krijgt dit bedrag gestort en betaalt je lening af over een vooraf overeengekomen periode. Oh ja – en geld lenen kost geld , maar dat wist je waarschijnlijk al.

Een doorlopend krediet stelt je in staat om geld te lenen tot een bepaald bedrag. Het verschil met een persoonlijke lening is dat je alleen rente betaalt over het bedrag dat je daadwerkelijk heb geleend. Nadeel is dat de rente doorgaans niet vaststaat en deze kan dalen, maar ook kan stijgen.

Lenen bij bekenden
Een persoonlijke lening of doorlopend krediet afsluiten gaat gepaard met extra kosten voor de diensten van de kredietverstrekker – in de vorm van rente. Al met al word je tiny house dan een stuk duurder dan verwacht – en dat is misschien ook niet helemaal de bedoeling. Wat dat betreft, is geld lenen bij familie of vrienden een volgende mogelijkheid. We raden dan wel aan altijd een sterk contract op te stellen, eventueel met behulp van een notaris. Zo weet je min of meer zeker dat de lening niet tussen jullie in komt te staan.

Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5