• Manon de Jong en Judith Pinas met het kinderboek.
• Manon de Jong en Judith Pinas met het kinderboek. Foto: Aangeleverd

‘Kinderen zichzelf laten terug zien in boeken’

Algemeen 821 keer gelezen

PAPENDRECHT • Judith Pinas uit Papendrecht heeft onlangs haar eerste prentenboekje uitgegeven: Recentelijk heb ik een nieuw prentenboekje uitgegeven; ‘Ik ben…’.

Judith is geen schrijfster en had geen ervaring met het uitgeven van boeken. Ze heeft het gedaan vanwege haar dochters en omdat er nog geen boekjes te vinden waren die ze zocht.

Judith: “Mijn boek is gericht op het jonge kind tussen twee en zeven jaar en gaat over de thema’s zelfliefde en diversiteit. Een paar jaar geleden was ik voor mijn dochters op zoek naar boekjes waar ze zichzelf in kunnen herkennen. Echter kwam ik erachter dat dit er niet of nauwelijks was. Mijn dochtertje zei heel bijdehand: mama waarom maak jij geen boekje. Toen dacht ik inderdaad: waarom maak ik er geen één?”

Niet-witte hoofdpersonen en meisjes in kinderboeken vind je bijna niet, ontdekte Judith Pinas. “Dit is dan ook niet goed voor de sociaal culturele ontwikkeling van alle kinderen. Het is voor een kind belangrijk om zichzelf terug te zien in boeken en andere vormen van media en cultuur. Als er niet of nauwelijks vertegenwoordiging is, kan dit leiden tot gevoelens van uitsluiting en versterking van het idee dat je anders, niet normaal of minderwaardig bent. Het is dus belangrijk, dat ze in boeken personages tegenkomen waarmee ze zich kunnen identificeren. Dit zorgt ervoor dat ze een positief zelfbeeld en eigenwaarde ontwikkelen.”

“Een diverse en inclusieve representatie van de samenleving is niet alleen goed voor de ontwikkeling van minder zichtbare kinderen, maar voor alle kinderen. Onderzoek laat zien dat kinderen op vrij jonge leeftijd heersende opvattingen of vooroordelen over bijvoorbeeld vrouwen en zwarte mensen overnemen. Deze krijgen ze bewust mee via onder andere opvoeding, onderwijs en kinderboeken. Dat betekent dus dat gevarieerde kinderboeken een bijdrage leveren aan het afbreken en voorkomen van diezelfde opvattingen en vooroordelen. Dus mijn boek is niet alleen geschreven voor zwarte meisjes, want mijn dochters lezen ook kinderboeken waarin witte mensen de hoofdrol hebben. En dat vindt niemand raar, dus andersom zou ook kunnen.”

Judith heeft het boek gemaakt in samenwerking met illustrator Manon de Jong (17). Ze heeft het thema ‘zelfliefde’ een belangrijke plaats gegeven in het boek. Judith: “Het is van groot belang het er zo vroeg mogelijk over te hebben. Pas als je leert van jezelf te houden zoals je bent, kan je van een ander houden en verwachten dat ze je accepteren zoals jij bent. Als je je kinderen die basis geeft van een eigen ik, kunnen ze daarmee de kracht en de wijsheid vormen die ze nodig hebben om iets te betekenen in de maatschappij. Zelfliefde, zelfkennis en zelfvertrouwen dragen daar absoluut aan bij.”

Het boekje is te bestellen via www.Storyland.be in de POD boekshop.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Wethouder Arno Janssen.
Wethouder wil niet bemiddelen bij onrust Kraaihoek Noord in Papendrecht (maar wel overleggen) Nieuws 3 uur geleden
Afbeelding
Kinderen adopteren oorlogsmonument in Alblasserdam en staan stil bij oorlog en vrijheid Nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
PAB hekelt online enquête over windturbines: 'Je kan niet eens aangeven dat je tegen bent!' Nieuws 8 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden