• Quirina bij de AED bij haar voordeur.
• Quirina bij de AED bij haar voordeur. Foto: Aangeleverd

Buurt AED in de Willem Kloosstraat in Papendrecht

Algemeen 303 keer gelezen

PAPENDRECHT • Op initiatief van Quirina Korteland-de Jonge uit de Willem Kloosstraat 6 in Papendrecht, is bij haar voordeur een buurt AED opgehangen.

“Ik liep al langer met het idee om een AED aan te schaffen, maar het is best een hoop werk en het kost veel”, vertelt Quirina. “Ik vind het gewoon erg belangrijk dat er een AED in de buurt is, omdat het zo onwijs belangrijk is tijdens een reanimatie. Bij ons in de buurt is er nog geen, tenzij je slootje kan springen of een ruit in wil slaan van een pand om bij een AED te komen.

Ze zocht hulp vanuit de gemeente en kwam uit op de website www.buurtaed.nl. Dat is een organisatie van de hartstichting en Philips.

Quirina: “Op de site begin je actie een ga je aan buurtbewoners vragen of ze wat willen doneren. Ik heb de actie in een groepsapp gegooid en er kwamen gelijk positieve reacties, waardoor er donaties binnen kwamen. En buurtbewoner heeft nog 100 flyers geregeld via zijn werk die ben ik rond gaan brengen.”

Een week voor de sluiting van de actie heeft een andere buurtbewoner en Quirina de flyer nog een keer uitgeprint om ze met weer een andere buurtbewoner rond te brengen. Bij sommige mensen belde ze aan, waarbij de reacties vrijwel altijd positief waren.

Er moest 2667 euro opgehaald worden. Bij starten van de actie doneerde Philips 1007 euro. Quirina: “Dus we moesten met de buurt 1660 euro ophalen.”

Daarvoor hadden ze dertig dagen de tijd. Sommige buurtbewoners gaven 5 euro, anderen 100 euro. ”Je kan niet in iemand z’n portemonnee kijken, alles was welkom.”

“Ik ben super blij dat het gelukt is en trots op onze buurt dat iedereen z’n steentje er aan heeft bijgedragen, want samen krijgen je een hoop voor elkaar”, besluit Quirina.

Elk jaar krijgen zo’n 17.000 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis. In 70% van de gevallen vindt zo’n hartstilstand thuis plaats. De kans op overleven is het grootst als binnen 6 minuten gestart wordt met reanimeren en een AED wordt ingezet. Het lukt de ambulance meestal niet om binnen die tijd aanwezig te zijn bij het slachtoffer. Daarom is het belangrijk dat er in elke buurt een AED aanwezig is. Voor meer informatie: www.buurtaed.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden