Logo hetkontakt.nl/klaroen
• Het kantoor van de SWA.
• Het kantoor van de SWA. (Foto: Bert Bons)

Opgestapt bestuur SWA vertelt haar kant van het verhaal: ‘Geen wederhoor, te snelle conclusies’

  •   149 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Het gemeentebestuur van Alblasserdam verspreidde vorige week een persbericht waarin werd beschreven dat het bestuur van de Stichting Welzijn Alblasserdam (SWA) opgestapt was.

Er zou volgens het college van B&W van Alblasserdam een verschil van inzicht bestaan tussen het bestuur van de SWA en het college van B&W over de doorontwikkeling naar een nieuw bestuursmodel, die de SWA voor de komende jaren toekomstbestendig moet maken. Er zou meer slagvaardigheid nodig zijn.

“Wij hebben een andere visie op wat het meest toekomstbestendige bestuursmodel is”, begint Marjan Middelburg, tot voor kort de voorzitter van het bestuur van de SWA. Ze vindt het jammer dat er te snel conclusies zijn getrokken door het gemeentebestuur, dat er onvoldoende wederhoor is toegepast en dat het bestuur van de SWA voor het blok is gezet.

Toetsing weg
Marjan: “Het college van Alblasserdam wilde toewerken naar een ander bestuursmodel, waarbij het bestuur van de SWA nog meer op afstand zou komen te staan en de huidige directeur de functie van directeur-bestuurder zou krijgen. Hierdoor kunnen opdrachten van de gemeente sneller uitgevoerd worden, maar daardoor haal je een stuk toetsing weg bij het beleid van de gemeente. Want dat is de taak van het bestuur van de SWA.”

Het vorige week afgetreden bestuur vond de huidige werkwijze goed werken en zette vraagtekens bij de verdere professionalisering van de SWA. “Alblasserdam is een dorp. Uiteraard met serieuze problemen op het gebied van welzijn, eenzaamheid en armoede. Maar ook met de huidige werkwijze werd goed gewerkt met de opdrachten die er vanuit de gemeente lagen. Het liep als een trein.”

Zelf doen
De gemeente Alblasserdam wilde zich echter voorbereiden op een uitbreiding van het takenpakket van de SWA. Het creëren van een Zorg- en Ondersteuningsloket in de oude bibliotheek gaat zorgen voor meer werk voor de SWA. Marjan: “De gemeente wilde hiervoor meer expertise inhuren. Wij wilden eerst kijken naar wat we zelf zouden kunnen doen.”

Officieel heeft het college van B&W van de gemeente geen zeggenschap over het aanblijven of aftreden van het bestuur van de SWA. Marjan: “Het enige machtsmiddel dat het college heeft, is het stopzetten van de subsidie aan de SWA. Toen ze daarmee dreigden, hebben we besloten om af te treden. Want het mag niet zo zijn dat het welzijnswerk in Alblasserdam zou stoppen doordat er geen subsidie meer gegeven wordt vanwege een meningsverschil over het bestuursmodel.”

Na die beslissing door het voltallige bestuur van de SWA blijft het wrange gevoel over dat ze vinden dat ze onvoldoende gehoord zijn en niet hebben kunnen uitleggen wat hun visie is. “Dat is jammer. We willen niet met modder gooien, maar zijn van mening dat wij door het college van B&W zijn geschoffeerd. Ons advies is dan ook zo niet om te gaan met vrijwilligers.”

Reactie gemeente
De gemeente Alblasserdam wil verder niet reageren op het artikel. “Zoals wij in ons persbericht van 2 juli al aangaven er was een verschil van inzicht in de doorontwikkeling van de SWA naar een nieuw bestuursmodel, die de SWA toekomstbestendig moet maken”, meldt woordvoerder Monique Boer van de gemeente Alblasserdam. “Er zijn meerdere intensieve gesprekken met het SWA-bestuur geweest. Uiteindelijk zijn we niet gekomen tot een oplossing die voor beide partijen acceptabel was. Het college betreurt dat."

"De SWA heeft in de afgelopen jaren een positieve inhoudelijke ontwikkeling doorgemaakt. Het college is hen daar, onverminderd het niet overbrugbare verschil van inzicht, zeer erkentelijk voor en spreekt haar waardering uit voor alles wat deze bestuursleden voor het welzijn van de Alblasserdammers hebben betekend.”

Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }