Frits Kool.
Frits Kool. Foto: Aangeleverd

Oorlogsboek over familietragedie in Alblasserdam

Algemeen 891 keer gelezen

ALBLASSERDAM/REGIO • Op dinsdag 14 juli neemt de Commandant der Zeestrijdkrachten, vice-admiraal Kramer, in Den Helder het eerste exemplaar in ontvangst van het boek ‘Dirk en Agaath, oorlogstragedie in Alblasserdam, Den Helder, Broek op Langedijk, Soerabaja en Pakan Baroe’.

Het wordt hem aangeboden door de schrijver van het boek, Frits Kool, een neef van de verloofde van hoofdpersoon Dirk de Jong in het boek.

Op 2 mei 1934 begint de toen zeventienjarige Dirk te Jong uit Alblasserdam als lichtmatroos zijn loopbaan bij de Koninklijke Marine. In Den Helder leert hij tijdens de zaterdagse pantoffelparade Agaath de Ruijter kennen. Ze verloven. Dirk gaat in 1936 drie jaar naar Soerabaja in Nederlands-Indië. 

Militaire plicht
Enkele weken nadat hij daarvan in Nederland is teruggekeerd wordt hij op 28 augustus 1939 vanwege de algehele mobilisatie opgeroepen zijn militaire plicht te hervatten. Na de Duitse inval op 10 mei 1940 worden Alblasserdam en Den Helder gebombardeerd. Dirk de Jong is dan al met de kruiser Hr.Ms. Sumatra onderweg naar Engeland en vervolgens naar Canada met aan boord prinses Juliana en de prinsesjes Beatrix en Irene. De Sumatra vaart daarna verder naar het vrije Nederlands-Indië, dat in maart 1942 door Japan onder de voet wordt gelopen.

Dirk wordt krijgsgevangen gemaakt, lijdt schipbreuk tijdens een Japans zeetransport met het S.S. Harugiku Maru naar Sumatra, overleeft en wordt te werk gesteld aan de Pakan Baroe spoorlijn. Daar overlijdt hij op 7 augustus 1945 aan ontberingen, acht dagen voor de Japanse capitulatie op 15 augustus 1945. Dat is ook de dag waarop de aanleg van de ‘dodenspoorlijn’ wordt voltooid. De spoorlijn is daarna nooit gebruikt. 

Trouwpak
Het trouwpak van Dirk hing klaar in zijn woonplaats Alblasserdam. Bij Agaath, die tijdens de oorlogsjaren geëvacueerd was in Broek op Langedijk, waren de kasten in Den Helder gevuld met de uitzet, het porseleinwerk, het glasservies en het bestek. Maar de verschrikkingen van Pakan Baroe bepaalden het tragisch einde van Dirk. In 1948 stierf ook Agaath. Van verdriet.

De schrijver van het boek, Maurits Nicolaas Gerard (Frits) Kool groeide op in Broek op Langedijk. Hij is op 25 juni 1944 in Alkmaar geboren.Terwijl de familie in Alblasserdam en Broek op Langedijk van niets wist begon op diezelfde dag het transport van Dirk de Jong en honderden andere krijgsgevangenen van het kamp Gloegoer in Medan naar de werkkampen langs de Pakan Baroe spoorlijn (Sumatra, Nederlands-Indië). Dirk was verloofd met Agaath de Ruijter, een tante van de auteur.

‘Dirk en Agaath, oorlogstragedie in Alblasserdam, Den Helder, Broek op Langedijk, Soerabaja en Pakan Baroe’ verschijnt als paperback, telt 160 pagina’s, waarvan 30 kleur met in totaal 85 afbeeldingen. Het boek heeft ISBN/EAN 978-94-6406-152-9, kost 20 euro en is verkrijgbaar bij www.boekenbestellen.nl en iedere boekhandel en internetboekhandel.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Behoorlijke schade bij woningbrand aan Anthonie van Dijckstraat in Papendrecht 112 9 uur geleden
Afbeelding
Kinderen zingen voor ouderen in zorgcentrum De Waard in Alblasserdam Nieuws 24 apr, 17:28
• Wethouder Jaco van Erk tijdens de raadsvergadering.
Portacabins aan de Lange Tiendweg in Papendrecht als inloop voor jongeren Nieuws 24 apr, 17:21

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden