Logo hetkontakt.nl/klaroen
• Vlnr: Lukas Jakovljevic, Nicolette van der Weide, Madelief van Balen en Louisa Broens met het ontwerp.
• Vlnr: Lukas Jakovljevic, Nicolette van der Weide, Madelief van Balen en Louisa Broens met het ontwerp. (Foto: Anne Marie Hoekstra)

Obs De Tuimelaar krijgt een groen plein

  •   210 keer gelezen

NIEUW-LEKKERLAND • De grijze tegels op het plein van obs De Tuimelaar in Nieuw-Lekkerland maken deze zomer grotendeels plaats voor groen en toestellen van natuurlijke materialen. ‘Een betonnen plein past niet bij de visie van de school.’

In de zomervakantie gaat de spade de grond in, na twee jaren van overleggen, ontwerpen en fondsen werven. Na de vakantie zullen de leerlingen een plein aantreffen waarop ze groenten kunnen telen, bessen mogen plukken en vaker insecten en slakken tegenkomen.

Ontdekkend spelen
Louisa Broens maakt als ouder deel uit van de werkgroep. Zij vertelt: “Je wilt dat kinderen ontdekkend kunnen spelen, dat ze creatief kunnen zijn en uitgedaagd worden. Daarom past een betonnen plein met vier speeltoestellen niet bij de visie van de school.”

Beestjes zoeken
De kleuterjuffen willen een plein waar hun kleuters op zoek kunnen naar beestjes, tentjes kunnen bouwen, een hoekje hebben om rustig te zitten, naast ruimte om te rennen en met een bal te spelen. Broens: “Onze school heeft al een groen dak. Een groen plein past goed bij het idee dat er vanaf de dijk tot en met het park Hoge Boezem een groene zone moet zijn. Op het nieuwe plein kunnen kinderen bijvoorbeeld met modder en blaadjes spelen en op boomstammetjes lopen.”

Speelruimte
De werkgroep van ouders en leerkrachten zocht contact met tuinarchitect Clarine Hofstee uit Meerkerk. Zij zegt: “Tijdens mijn observatie zag ik dat de kinderen weinig speelruimte hebben. Ik zag een beetje verveeld gedrag. Veel kinderen spraken me aan en vonden het super dat hun plein groener gaat worden.”

Moestuinbakken
Op het deel voor de midden- en bovenbouw komen een extra boom voor meer schaduw, een klimmuur, bankjes en een afsluitbaar buitenles-lokaal met een wadi, waterpomp, moestuinbakken, insectenhotels en een houten brug.

Kleuterjungle
Vooral over het kleuterplein heeft Hofstee veel overleg gevoerd. “Ik heb nu een toestel ontworpen wat alles in zich heeft: zand, klimmen en klauteren en groen, in de vorm van beschutting door twee wilgen. We noemen dit de ‘kleuterjungle’. Ze kunnen er ook omheen fietsen. Het doel van het hele plein is: ontdekken en natuur beleven.”

Afsluitbare zandbak
Een van de redenen voor de vernieuwing vormt de zandbak. Broens: “We hebben een openbaar schoolplein en vinden het belangrijk dat ook andere gebruikers van het pand, kinderen uit het dorp, het plein kunnen gebruiken. Maar er wordt soms zand tegen de ramen gegooid en katten poepen in de bak. Sommige ouders zeiden: ik wil niet dat mijn kind nog in de zandbak speelt. Er komt nu een afsluitbare zandbak die na schooltijd op slot gaat.”

Zeven fondsen
Mede dankzij fondsen bracht de school 31.000 euro bijeen voor realisatie van het plein. Broens: “We waren van plan een fancy fair en sponsorloop te houden, maar dat kon niet door corona. Naast de gemeente Molenlanden dragen zeven fondsen bij: Jantje Beton, het waterschap, Prachtlint, Stichting Elshout, Het Prins Bernard Cultuurfonds, IVN en de Groene Motor. De school schiet 15.000 voor, volgend jaar willen we acties houden om dat terug te krijgen, omdat dit geld eigenlijk ergens anders voor is bedoeld.”

Ander spel
Clusterdirecteur Nicolette van der Weide is enthousiast over het ontwerp. "Er blijkt meer mogelijk dan ik zelf had bedacht. Op onze andere scholen zie ik dat een groen plein ander spel oproept; kinderen gaan op hun hurken om beestjes te bekijken, spelen verstoppertje achter de struiken." Ze erkent dat kinderen vies kunnen worden in het buitenles-lokaal. "Ik kan me voorstellen dat een leerkracht zegt: trek morgen niet je beste kleren aan, want dan gaan we naar de natuurtuin. Wat ook leuk is: ons team krijgt een training over buiten lesgeven."

Openingsfeestje
Op 4 september is er een openingsfeestje voor omwonenden, ouders, leerlingen en geldschieters. Daarna is er de uitdaging het plein goed te onderhouden. Broens: “We gaan praten met de politie en een jeugdwerker om te bekijken of we afspraken kunnen maken met de hangjeugd. Want we hopen dat het plein mooi blijft.”

Anne Marie Hoekstra
Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt editie Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @AnneMHoekstra op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }