Logo hetkontakt.nl/klaroen
• Jan van den Berg in 'zijn' gymzaal, die nu ingericht is als lesruimte.
• Jan van den Berg in 'zijn' gymzaal, die nu ingericht is als lesruimte. (Foto: Bert Bons)

Jan van den Berg stopt na bijna 45 jaar bij De Lage Waard

  •   506 keer gelezen

PAPENDRECHT •  Schoolicoon Jan van den Berg (66) neemt na bijna 45 jaar afscheid van CSG De Lage Waard aan de Burgemeester Keijzerweg in Papendrecht. 

“Het klinkt misschien cliché-achtig, maar ik ga het zó missen”, begint Jan. “Ik heb altijd met ontzettend veel plezier gewerkt op deze school.”

Bijna vertrokken
Gelijk na zijn opleiding kwam Jan vanuit Katwijk naar Papendrecht om gymleraar te worden op toen nog de Burgemeester Keijzerschool. Na een half jaar was hij bijna alweer vertrokken. “Dat heen en weer rijden tussen Katwijk en Papendrecht, dat was niet te doen. Toen ik dat aangaf bij de toenmalige directeur Kamp, nam hij contact op met de woningbouw en even later kon ik kiezen in welk flatje ik wilde wonen. Zo ging dat toen. Als je de juiste relaties had, kon je dat regelen.”

Na 20, 21 jaar lesgeven als gymdocent vond Jan van den Berg het tijd worden voor een nieuwe uitdaging. “Ik zou bijna aan de slag gaan bij Sport ’81, een bedrijf in sport- en speelmaterialen waarmee ik via de school geregeld contact had. Maar toen overleed adjunct-directeur Piet Penning en werd ik gevraagd om de leerlingbegeleiding te doen.”

Op het lijf geschreven
Die kans greep Jan met beide handen aan en het werk was hem op het lijf geschreven. Leerlingen die te laat kwamen, leerlingen die eruit gestuurd werden, leerlingen die om wat voor reden dan ook problemen hadden, ze kregen allemaal te maken met Jan van den Berg. Bij hem vonden ze een luisterend oor, begrip en hij stelde alles in het werk om de leerlingen weer goed mee te laten doen.

Jan: “Als ik die gasten zie; dat geeft me dat energie. Ik ben van de relaties. Ik stuur geen mailtjes, maar ga altijd praten. Dat wordt gewaardeerd. Als ik later de leerlingen tegenkom, is dat altijd leuk. Natuurlijk zullen er ook een paar leerlingen rondlopen die me niet kunnen luchten of zien, maar met het overgrote merendeel heb ik goed contact gehad. Bovendien moet iedereen weten dat ik inderdaad heel boos kan worden, maar dat het voor 99 procent gespeeld is.”

Laatste maanden
De laatste paar maanden van zijn loopbaan op school waren heel apart. Door corona kwam de leerlingbegeleiding in een heel ander perspectief te staan. “Ik geef nog steeds negen uur per week gymles, maar die vervielen allemaal in deze periode. Ik had dus wat tijd over. Ik heb toen aan mijn collega’s gevraagd of ze leerlingen hadden die niet online kwamen in de lessen. Dan moesten ze mij een seintje geven en dan wilde ik erlangs gaan op mijn scootertje. Dat heb ik 21 keer gedaan. Dan schrik je soms wat je meemaakt aan thuissituaties. Kinderen die geen structuur hebben en die dat ook niet van thuis meekrijgen. Ik hoop dat ik mijn leerlingen heb kunnen helpen, dan is mijn missie geslaagd geweest.”

Jan van den Berg zal de leerlingen missen, maar ook de leerkrachten. “Het is hier zo’n relaxte sfeer! De lol en de gein die we onderling hebben, dat is altijd weer genieten. Daarom zie ik op tegen 16 juli, de dag waarop ze mijn afscheidsfeest georganiseerd hebben. Ik weet dat er een foodtruck komt, maar verder hoor of zie ik niets. Ik denk niet dat ik het droog ga houden, want ik ben een enorm gevoelsmens.”

Jan weet nog niet precies wat hij na 16 juli gaat doen. “In ieder geval genieten met mijn vrouw en de rest van de familie!” Maar hij staat open voor nieuwe uitdagingen, want stilzitten kan hij niet. Misschien vrijwilligerswerk. 

“Ik heb me ingeschreven voor vrijwilligerswerk in Papendrecht en heb al wat contact gehad hierover. Maar ik heb ook een scooter waarmee ik graag leuke tochten maak. Ik plan niet teveel. Ik zie het wel.”

Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }