Logo hetkontakt.nl/klaroen
Foto: Stockfoto 123RF

Eigen onderzoek OP: Kraanwater bevat 21,3 ng/l ‘zeer zorgwekkende’ stoffen

  •   505 keer gelezen

PAPENDRECHT • De fractie van Onafhankelijk Papendrecht (OP) heeft onlangs op eigen kosten een onderzoek laten uitvoeren naar giftige stoffen in het kraanwater in Papendrecht. Uit dat onderzoek is naar voren gekomen dat er 21,3 nanogram per liter GenX en PFOA in het Papendrechts kraanwater zit.

De fractie van OP maakt zich hierover grote zorgen. “PFAS hebben een negatieve invloed op het menselijk lichaam. Deze stoffen nestelen zich in ons lichaam. Daar veroorzaken zij ernstige ziektes, zoals kanker in verschillende vormen en gedaanten”, aldus fractievoorzitter Ruud Lammers van OP.

In de buurt
Papendrecht ligt dicht in de buurt van de fabriek van Chemours (DuPont) in Dordrecht, die decennia lang grote hoeveelheden PFAS in het milieu (in het rivierwater, in de lucht, in de bodem, in het riool) loost.

Het Chemisch-Toxicologisch Laboratorium van de Vrije Universiteit Amsterdam had vorig jaar al vastgesteld dat het Papendrechtse kraanwater 22x méér GenX bevatte dan het kraanwater uit Dordrecht en 142x keer méér GenX dan het kraanwater uit Sliedrecht. Onafhankelijk Papendrecht bepleit al jaren stopzetting van de lozingen van de giftige PFAS stoffen in het milieu.

Periodiek meten
Ruud Lammers: “Door minder of helemaal niet meer te lozen komen er uiteindelijk na enige tijd minder PFAS stoffen in het milieu en in het kraanwater terecht. Het is belangrijk om periodiek metingen te doen, omdat metingen een beter inzicht geven in de werkelijke hoeveelheden PFAS stoffen in het kraanwater dan berekeningen op afstand. Het RIVM houdt het op berekeningen.”

De hoeveelheden GenX en PFOA samen komen dit jaar voor Papendrecht uit op 21,3 nanogram per liter. “Dat is eigenlijk 21,3 nanogram PFAS per liter kraanwater teveel”, aldus Ruud Lammers.

Daling
Ten opzichte van de meting van vorig jaar is de hoeveelheid PFOA in het kraanwater gedaald van 10 naar 4,3 nanogram per liter en is de hoeveelheid GenX in het kraanwater licht gedaald van 20 naar 17 nanogram per liter. Volgens Prof. Dr. Jacob de Boer (wetenschappelijk directeur van het Chemisch-Toxicologisch Laboratorium van de Vrije Universiteit) moeten de gevonden hoeveelheden PFOA en GenX (allebei PFAS stoffen die ‘zeer zorgwekkend’ zijn) bij elkaar worden opgeteld. “Deze stoffen horen helemaal niet in het kraanwater thuis", aldus Prof. de Boer.

De hoeveelheden GenX en PFOA samen komen voor Papendrecht dus uit op 21,3 nanogram per liter. Dit is meer dan 100% hoger dan de volgens het OP als veilig geachte norm van 10 nanogram PFAS per liter kraanwater. De bestaande RIVM norm staat overigens op 150 nanogram PFAS per liter kraanwater.

Geen meerderheid
Met een motie heeft Onafhankelijk Papendrecht eind vorig jaar geprobeerd om de gemeente Papendrecht te laten onderzoeken of het mogelijk was om over te stappen op het kraanwater van Sliedrecht, dat kwalitatief beter is, maar dat plan kreeg geen meerderheid in de Papendrechtse raad. “Kennelijk waren de andere partijen hier toen niet in geïnteresseerd”, concludeert Lammers. “Onafhankelijk Papendrecht blijft zich hiervoor inzetten.”

Ruud Lammers neemt de staat New York graag als voorbeeld. Daar mag niet meer dan 10 nanogram PFAS in een liter kraanwater zitten. Lammers: “Ten aanzien van de Chemours fabriek in Fayetteville in North Carolina (VS) heeft men van overheidswege bepaald dat bewoners in de directe omgeving van de fabriek, die in hun woning te maken hebben met een hoeveelheid van 10 nanogram PFAS (of meer) per liter kraanwater, gedurende twintig jaar lang gratis drie kraanwaterzuiveringsapparaten per huishouden ter beschikking gesteld krijgen. Iets soortgelijks zou ook in Dordrecht en omgeving tot de mogelijkheden kunnen behoren.

Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }