• Theater De Willem.
• Theater De Willem. Foto: Bert Bons

Theater De Willem wacht op verdere versoepelingen

Algemeen 188 keer gelezen

Theater De Willem wacht op verdere versoepelingen

PAPENDRECHT • Theater De Willem in Papendrecht kan onder de huidige omstandigheden geen voorstellingen laten doorgaan in het theater aan de Van der Palmstraat.

Vanuit de overheid is bepaald dat er op dit moment 30 bezoekers per voorstelling in een theaterzaal mogen. Op 1 juli wordt dat aantal opgeschroefd naar 100. Voor Theater De Willem betekent dat, dat per 1 juli nog altijd geen kwart van de zaal gevuld kan worden. In de meeste gevallen is dat niet voldoende om een voorstelling door te laten gaan en is het dus wachten op verdere versoepeling van de maatregelen.

Alternatief programma
In de zomer brengt Theater De Willem daarom een alternatief programma, binnen de gestelde richtlijnen omtrent COVID-19. Pas eind juni wordt duidelijk of dit programma ook daadwerkelijk mag doorgaan, omdat er goedkeuring nodig is van de gemeente Papendrecht en de Veiligheidsregio.

Sinds 12 maart is het stil in Theater De Willem. Achter de schermen gebeurt echter veel: er wordt hard gewerkt aan mogelijke plannen voor de toekomst. Daarin moet samengewerkt worden met artiesten, impresariaten en andere theaters; een ingewikkelde puzzel.

De theaters en theaterproducenten van Nederland hebben inmiddels op een aantal belangrijke punten een overeenkomst bereikt. Voor elke afgelaste voorstelling wordt -indien mogelijk voor de artiest- een vervangende datum geprikt. Het bepalen van een nieuwe datum wordt lastiger naarmate de beperkende maatregelen rondom corona langer duren. Sommige voorstellingen zullen op den duur definitief geannuleerd moeten worden. In zo’n geval betaalt het theater de artiest een schadevergoeding. Immers: als artiesten nu niet ondersteund worden, zijn er straks helemaal geen voorstellingen meer. Dit betekent wel, dat de theaters nog harder de steun van overheden nodig zullen hebben.

Opties met kaartjes
Bezoekers die kaarten hebben gekocht voor voorstellingen die niet doorgaan of verplaatst zijn, kunnen hun kaartjes gebruiken voor de nieuwe datum, of na bekendmaking van de nieuwe datum kiezen uit een aantal opties. De eerste is het geld doneren. Dat is enorm welkom, want artiesten en theaters hebben het nu erg lastig. In dat geval gaat 75% van de donatie naar de artiesten en 25% naar het theater. Het geld kan ook gebruikt worden om Vriend van De Willem te worden. Het kaartje kan ook omgezet worden in een voucher, die op een ander moment gebruikt kan worden. Ook is het mogelijk om het geld van het kaartje terug te ontvangen.

1,5 meter theater
Het programma van Theater De Willem voor komende seizoen was rond, maar het ziet ernaar uit dat de plannen gewijzigd moeten worden. Door de 1,5-meter regels kan het theater minder mensen tegelijk ontvangen en ook op het podium (en in de repetitieruimte) moet afstand bewaard worden. Sommige voorstellingen kunnen onder deze omstandigheden niet geproduceerd worden, andere voorstellingen zijn simpelweg niet geschikt voor een klein publiek. Er zullen dus nieuwe voorstellingen gemaakt moeten worden. De theaters streven ernaar om hun nieuwe programmering half augustus bekend te maken.

Zomerprogramma
Theater De Willem verlengt het seizoen naar de zomermaanden. Er staan wat ‘inhalers’ gepland, maar ook nieuwe voorstellingen die fijn zijn voor een klein publiek. Dit zomerprogramma kan echter alleen doorgang vinden als de gemeente en de Veiligheidsregio groen licht geven. En dat is pas op het allerlaatste moment. In de laatste week van juni hoopt Theater De Willem het zomerprogramma bekend te maken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Qbuzz voert actie voor veiligheid en zet treinen, trams en bussen zaterdag drie minuten stil Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Moederdag ontbijtactie in het westen van de Alblasserwaard Nieuws 18 uur geleden
•`Op de foto van links naar rechts: Aranne Brugman, Jasmijn Korevaar, Simone van der Tang (helaas uitgevallen door blessure) en Ivana Brugman.
Heppie Fietsers gaan Pieterpad in zes dagen fietsen voor Stichting Het Vergeten Kind Nieuws 23 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden